Annons

De blev årets mottagare av stadens kulturstipendium

Åsa Hallengård, Albert Ivarsson och Andreas Ralsgård är årets mottagare av Landskrona stads kulturstipendium. Foto: Geula Viola Lesén

I samband med det årliga kulturminglet, vilket i år hölls i Landskrona Fotos lokaler, delades Landskrona stads kulturstipendium för 2019 ut.

Annons
 

Kulturnämndens kulturstipendieutskott beslutade i år att Landskrona stads kulturstipendium på 15 000 kronor vardera ska tillfalla Albert Ivarsson, Åsa Hallengård samt Andreas Ralsgård.

Om stipendiaterna
Albert Ivarsson, född 2002, studerar på Cirkus Cirkörs estetiska program för nycirkus i Botkyrka och söker högre internationella utbildningar får stipendiet med följande motivering.
”Albert är på väg ut i nycirkusens internationella värld. Från att ha gått  Kulturskolans piano-, teater- och gycklerikurser under många år avslutar han snart Cirkus Cirkörs välrenommerade gymnasieutbildning inom nycirkus. Hans målmedvetenhet och energi går inte att ta miste på. Nästa steg på vägen är högre konstnärliga utbildningar i Europa eller Kanada.  Det är en tuff men också magisk värld som väntar. Vi ser fram emot att följa hans utmaningar och kanske en dag se honom i en gnistrande föreställning i hemstaden Landskrona.”

Åsa Hallengård, född 1978, är författaren som debuterat under 2019 med romanen Antikkurs för vilsna hjärtan som utspelar sig i landskronamiljö får stipendiet med följande motivering.
”Författaren Åsa rör sig i sin debutroman i antikviteternas domäner. Antikkurs för vilsna hjärtan är en feelgoodroman där läsaren får tydliga referenser till Landskrona. För Åsa var det ett medvetet val att låta hennes historia växa fram i staden hon bor i och redan i höst kan vi följa karaktärerna i roman nummer två. Med en stor portion energi har hon på kort tid skapat sig ett namn som författare. Det är glädjande för Landskrona att vi med Åsa berikats med ännu en litterär skildrare av staden.

Äldst och förmodligen den mest namnkunnige av årets mottagare är Andreas Ralsgård, född 1973. Folkmusiker med både lokalt och internationellt engagemang kring skånsk musik, med fokus på traversflöjten.
”Andreas är musikern som vill sätta flöjten och folkmusiken i centrum. Han gör det inte bara genom att skapa egen musik, verka som pedagog, ge ut skivor och arrangera återkommande konserter. Han för dessutom kulturarvet vidare genom att ta fram äldre skånsk musik och ge det ett internationellt perspektiv. Det sker bland annat med turnéer i Nordamerika med gruppen Ralsgård & Tullberg och som initiativtagare till musikläger i Landskrona, med gäster från hela världen. Andreas är en sann inspiratör inte minst genom att han ger möjlighet för unga och äldre musiker att mötas och växa tillsammans.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser