Teslan het i fullmäktige

Så här ser stadsdirektörens Tesla X ut. Bild från offert/erbjudandet som kommunen fick.
Så här ser stadsdirektörens Tesla X ut som nu är föremål för två interpellationer i fullmäktige. Bild från offert/erbjudandet som kommunen fick.

Nyligen lämnade tidigare kommunalrådet Jonas Esbjörnsson (S) in en interpellation rörande stadsdirektörens tjänstebil och idag har Stefan Olsson (SD) har gjort detsamma, interpellerat kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg angående Teslan.

– Jag fokuserar inte på befogenheterna för Torkild Strandberg att teckna anställningsavtal med mera det har vi i kommunstyrelsen delegerat till honom, så där är inte mycket att säga om det, säger Stefan Olsson med anledning av att det redan ligger en interpellation i ämnet och väntar.
– Man kan alltid ifrågasätta om Torkild Strandberg ska återrapportera eller ha en diskussion om avtalets utformning, men nu är vi inte där. Jag har valt att fokusera på signalvärdet när staden står inför stora besparingar/effektiviseringar, samt att det faktiskt finns billigare elbilar, poängterar han.

”En Tesla eller inte en Tesla – det är frågan”, så lyder rubriken på Stefan Olssons interpellation som senare i höst ska debatteras i fullmäktige.

Diskussionens vågor har gått höga sen det avslöjades att kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg beviljat stadsdirektören en Tesla som tjänstebil, ett fordon med ett inköpspris på runt en  miljon.
”En överväldigande majoritet av Landskronas befolkning verkar tycka att detta är ett oursäktligt slöseri, inte minst med tanke på stadsdirektörens mycket höga lön” skriver Stefan Olsson och menar att ingen skugga ska falla över stadsdirektören som i en förhandling i princip kan begära vad som helst.
– Däremot ifrågasätter jag Torkild Strandbergs beslut att gå med på att låta stadsdirektören få en Tesla som tjänstebil. Beslutet är extra märkligt med tanke på stadens ekonomi. Den styrande Treklövern har flaggat för stora besparingspaket och avgiftshöjningar. Då är det minst sagt olämpligt att inköpa en utmanande lyxbil, må vara att den är eldriven. Det finns många alternativ på marknaden som är hälften så dyra, påtalar Stefan Olsson.

Med anledning av detta vill han ha svar på följande tre frågor.

  • Förstår du att Landskronas befolkning blir upprörd över slöseriet?
  • Tror du att förståelsen för de besparingar och nedskärningar som Treklövern flaggat för blir mindre efter bilskandalen?
  • Ångrar du dig att du gick med på att ge stadsdirektören denna tjänstebil?

Läs mer: Nu blir Te(S)(L)an politik

Till arkivet