Annons

Saknas: 33 miljoner kronor

Den utredning som ska visa vad som hände när en tjänsteman på utbildningsförvaltningen gjorde en felbedömning på cirka 25 miljoner kronor i förvaltningens budget för 2019 är nu klar. Den konsult som utrett allt var på plats när utbildningsnämnden höll möte tidigare i veckan.

Annons
 

Det är Andreas Johansson på Ensolution som lyft på varje sten och nu träffat företrädare för såväl utbildningsnämnden som utbildningsförvaltningen. Med på mötet var även kommunrevisionen.
– Det var en genomgång och diskussion på en och en halv timme. Han har nu intervjuat alla inblandade och gått genom varenda papper, säger Carina Leffler, chef för utbildningsförvaltningen och fortsätter.
– Det finns inget enkelt svar på vad som gått fel. Det är ett systemfel som har funnits i många år. Men tidigare så hade förvaltningarna större utrymme att fördela pengarna internt men eftersom de ekonomiska ramarna är så snäva nuförtiden så går inte det idag, säger utbildningschefen.
– Nu ska hela utredningen sättas på pränt och sedan presenteras i oktober. Att han delgav resultatet redan nu beror på att det är budgetberedning nästa vecka.

Hur stort minus det blir vid årsskiftet återstår att se. Idag saknas det 33 miljoner kronor. Och förvaltningen lär inte få mer pengar nästa år då det flaggats för ännu tuffare besparingar. Men Carina Leffler försöker dock ändå se ljust på framtiden.
– Det finns fortfarande mer att städa upp som inte drabbar verksamheten. Vi måste dock först och främst följa alla lagar. Men vi kan göra ett flertal besparingar, inte minst mellan de olika förvaltningarna. Vi talar exempelvis med teknik- och fritidsförvaltningen om att hitta gemensamma insatser som kan ge besparingar. Ett exempel är att de som städar även kan sköta transporter av elever, avslutar Carina Leffler.

Läs mer: Räknade fel på miljontals kronor

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser