Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

37:an dyker upp igen

Adam Algotsson livnär sig idag på sin graffitikonst. Till helgen ställer han ut på Galleri Direkt.

Adam Algotsson är idag en respekterad och etablerad konstnär, känd som Appear37 inom graffitivärlden. Men vägen dit har inte varit spikrak. För andra gången kommer han nu för att visa sin konst i Landskrona.

Annons
 

Ifjol våras ställde Appear37 ut på Galleri Gamla Staden. Nu kommer han tillbaka till Landskrona för att bokstavligen hänga på Galleri Direkt. I samband med Street Art Eventet på Gamla Kyrkogatan kommer Adam Algotsson att vara en av tre konstnärer som kommer att ställa ut på ”redaktionen, en trappa upp”

Sedan han för första gången fick hålla i pennan och bygga med lego har intresset för att måla och skapa funnits där. Men det var först i tonåren som det förändrade hans liv.
– Det nya kompisgänget på gymnasiet drog snabbt in mig i Hip hop-elementet graffiti och det tog inte lång tid innan jag var fast, berättar han.

Sprayburkarnas fräna doft i den många gånger oupptäckta häftiga miljön gav livet mer spänning. Det fanns knappt några lagliga alternativ för graffitimålning.

En kick av konst och kriminalitet
Det var när Adam som 14-åring blev tagen på bar gärning av polisen, som allting förändrades. Jagad av tre hundar och två polisbilar med färgburkarna skramlandes i ryggsäcken och adrenalinet rusandes i blodet, förstod han att livet måste ta en ny laglig riktning. Nytt fokus blev att lägga mer tid på skisser och övning – övning och åter övning. Varje stund som fanns över gick till att måla och sakta men säkert växte pennan fast i handen och blev en naturlig del av kroppen. Målningarna blev mer och mer avancerade, tekniken utvecklades och Appear37:s stil blev tydlig.

Sakta men säkert började folk intressera sig för hans konst
Det var vid hans första beställningsjobb som han fick sig en rejäl tankeställare. En väggmålning skulle göras i ett pojkrum med killens namn skrivet i silver med svarta konturer. När jobbet var utfört skulle pojkens pappa komma hem och betala för målningen. Det var då Adam såg vem det var, pojkens pappa var polisen som hade tagit fast honom för att ha klottrat. Polisen ville visa Adam att hans talang kunde ge honom ett jobb istället för ett fängelsestraff.

Efter detta har Adam Algotsson utfört över 100 beställningsjobb till företag och privatpersoner.

Idag har 26-åringen öppnat upp sin första egna ateljé och arbetar heltid med sin konst. Han har utställningar, tar beställningsjobb och designar. Adam Algotsson hade också den stora äran att medverka vid Borås Street art-festival No Limit 2014, då han målade tunneln under Kungsleden i Borås. På plats på festivalen fanns då världseliten inom muralmålning och eventet gav eko i hela landet och Borås har fått stå förebild när nu fler städer tar efter. 

På fredag klockan 16-22 och på lördag 12-16 kan du ta del av Adam ” Appear37” Algotssons verk på Galleri Direkt i anslutning till Landskrona Direkts redaktion på Gamla Kyrkogatan 21.

Appear37 kallar Adam Algotsson sig som konstnär och just siffran 37 “förföljer” honom som här när han lunchade med Landskrona Direkt ifjol och fick just den serveringssiffran.

Namn: Adam Algotsson
Alias: Appear37
Titel: Konstnär / Designer / Inspiratör
Född: 1993
Aktuell: Konstnär med verk till salu på Galleri Direkt
Började måla graffiti/streetart: 2007
Målar på: allt
Beställare: bland andra Spotify, Onyx Sportcenter, Stendahls Reklambyrå, Räddningstjänsten och Borås Textile Fashion Center.
Gör dessutom: tapeter till Mr Perswall och öletiketter till Borås Bryggeri.

Läs mer: Hvid och färgglad intar Landskrona

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser