Annons

Hvid och färgglad intar Landskrona

Stine Hvid färdigställer ett av sina verk i Melbourne, Australien. Till helgen kommer hon till Landskrona och målar en husvägg samtidigt som hon ställer ut verk på Galleri Direkt. Foto: @Kevinvo12

Graffiti är ur ett stads- och fastighetsägarperspektiv inte helt okomplicerat. Inte desto mindre tar allt fler städer nu för sig och tillåter fastighetsägare att uppföra stora färgsprakande muralmålningar. Helsingborg är ett närliggande exempel och Borås har sedan ett par år tillbaka profilerat sig starkt på området. Nu är det dags för Landskrona att ge sig in i matchen.

Annons
 

På Gamla Kyrkogatan 21, på gården till Landskrona Direkt, kommer det under fredag och lördag ske ett Street Art Event dit allmänheten är välkomna att titta på hur målningen växer fram.
– Det är roligt att få vara med om detta i Landskrona. Jag hoppas det blir ett startskott som följs av fler. Det finns flera tomma gavelväggar som mått bra av lite färg, säger Ronald Gummesson, fastighetsägare som nu tagit initiativ till Landskronas första professionellt utförda muralmålning utomhus.

Målningen kommer att utföras av den danska konstnären Stine Hvid.
– Hon är specialist inom muralmålning, street art, illustration samtidigt som hon är en väldigt duktig grafisk designer med allt från Pepsi, Red Bull till Google på sitt CV, berättar Kim Berkhuizen, projektledare för eventet.

Den som besökte Roskilde Festivalen i somras kunde se Stine Hvid i full action. Konstnären är utbildad vid ansedda Det Kongelige Kunstakademi for Design i Köpenhamn samt vid Edinburgh College of Art.

– Hon kommer dessutom att ta med sig några dukar och hänga på Galleri Direkt, i anslutning till Landskrona Direkts redaktion.  På plats kommer även Borås stolthet Appear37 samt Tim Timmey som vi såg på nyheterna igår då han inte fick måla en maskros i Perstorp. Det är knappast en överdrift att påstå att vi samlat ihop några av Skandinaviens bästa street art konstnärer till detta evenemang. På galleriet kan man dessutom se och rent av köpa några helt nya verk. Jag vet att exempelvis Tim Timmey tagit fram några nya prisvärda prints för detta tillfälle, säger Kim Berkhuizen.

Street Art Event kör igång klockan 16 på fredag och pågår till 22. Under lördagen kan man sen återkomma klockan 12-16.
– Kom och häng, vi bjuder på kaffe från Walters. Se hur målningen växer fram och passa samtidigt på att kolla in Street art utställningen en våning upp. Hoppas vi ses, avslutar Kim Berkhuizen.

Det är nog ingen högoddsare att en uggla kommer att finnas med någonstans på Stine Hvids målning i Landskrona. Här ett verk hon målade i Helsingborg redan 2016. Foto: Peter Eriksson.

Väggen som ska få en muralmålning grundmålades på tisdagen.

På fredag och lördag kan man beskåda när Stine Hvid målar en muralmålning på Gamla Kyrkogatan 21. Här är hon vid en målning hon gjort i Bröndby. Skulle man vilja ha en egen målning av henne finns det till försäljning på Galleri Direkt. Foto: François Debains.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser