Annons

Nostalgiflöde vid scoutkårsjubileum

Björn Löwenqvist, vid dörren har varit scoutrörelsen trogen sedan 70 år tillbaka. Här hälsade han alla hjärtligt välkomna till en nostalgiträff och 80-års jubileet för kåren i Landskrona. Foto: Jens Olsson.

Som ett led i Landskrona NSF scoutkårs 80-årsfirande, arrangerade kåren nyligen en nostalgisk träff ute vid sin stuga Scoutlyan vid Kopparhögarna.
58 av de 175 tidigare ledarna och seniorscouterna, som kåren hade lyckats att spåra upp och bjuda in, kom till träffen, – från Uppland i norr till Mallorca i söder –
”fullastade” med fotalbum, tidningsurklipp samt givetvis med alla sina personliga minnen, väl lagrade i ”ryggraden”. Och dessa skulle man nu dela med sig av till ”de gamla scoutkamraterna” som man i många fall inte hade en aning om ”hur de såg ut – nu”.

Annons
 

Scoutkårens historia började ju egentligen redan den 6 mars 1939, då IOGT:s ungdomsloge nr 32, ”Rätt och Sanning”, på sitt årsmöte tog ett beslut på att starta en scoutkår inom IOGT. Och redan den 7 maj bildades så kåren vid årsmötet för scoutdistriktet, på Godtemplarhuset på Järnvägsgatan. Till kårchef utnämndes Olle Olsson, en post som han bibehöll fram till 1953 och även i flera perioder därefter.

Tio år senare, 1949 bildades så IOGT flickscoutkår med Olles fru Britt som den kårens första kårledare. Och det är ju dessa två scoutkårer som ligger till grund för
dagens NSF-scoutkår.

En av de första medlemmarna i pojkscoutkåren, var Arne Lindström, inom scouterna bara kallad ”Tipp”. Hans nummer i kårens medlemrulla är 38 och han började som 13-åring i patrullscoutavdelningen, den 19 februari 1941, således för 78 år sedan. 
– För Tipp, nu inne på sitt 91 år, har scouting varit en så viktig del i livet, att den här återträffen på den gamla kåren och kanske också med mig som en av hans vargungar 1949, det var värt en bilresa tur o retur, Uppland, berättar Björn Löwenqvist.

Och på träffen fick ju Tipp också träffa några av sina scoutkamrater från 1940- och 50-talen, ”Krut”, Karin, ”Hia”, ”Cliff” och Affe och Gunnel, alla också med låga nummer i kårens medlemsrullor.

En stor del av kårens historia i form av souvenirer, fotoalbum, filmer, och loggböcker med berättelser och teckningar från främst patrullernas och seniorscouternas verksamheter fanns att bläddra i och titta på – med många dråpliga kommentarer från scouterna. Fotona från lägren i England 1960, Bäckhalladalen 1964, Ransberg – 88, Härold 1995 och från det stora lägeräventyret på Grönland 1993, skapade också frågan hos nostalgiträffens scoutgäng: ”Kan ni ordna några träffar för oss som var med på lägren?”.
– Det skall vi naturligtvis göra för frågan vittnar ju om att devisen ”En gång scout – Alltid scout” håller, kanske inte i kårens medlemsförteckning men i själen hos kårens tidigare medlemmar,
utlovar Björn Löwenqvist och förklarar att en  sådan här träff tar fram mycket av personliga känslor och upplevelser inom ramen för scoutkårens verksamhet.

– Vi i scoutkåren är jätteglada för att det var så många som kom till den här delen av scoutkårens 80 – årsfirande. Något direkt program fanns inte utan det skapade deltagarna själva med sina album och medtagna ”scoutgrejer”.

Ett par klassiska scoutaktiviter kunde man i alla fall prova på, livlina naturligtvis, och knopgrinden där det gällde att göra fyra knopar på rep mellan två stolpar och göra det så att avståndet mellan marken och knoprepet, när man var klar, skulle vara så stort som möjligt på mitten mellan stolparna. En stor ”aktivitet” blev också kårens alla patrullflaggor ute på gräsmattan och runt dessa var diskussionerna långa bland annat om ”vems bomärke som var vems”, och om när patrullflaggan gjordes o.s.v.
– Viktiga saker som också vittnar om vad scouting egentligen betyder för just ”den där” patrullmedlemmen.

– Förhoppningsvis var det inte någon som spillde potatisgratäng eller någon kycklingbit på sina medhavda alster, för det var vad ”lägermat” kåren bjöd på, nu garanterat 
nästan – fritt från lägrens och hajkernas kryddor, barr, pinnar och löv, säger Björn Löwenqvist med ett brett leende.

Loggbok från 1949 efterlyses
Och efter kaffet och tårtan så avslutades det här trevliga 80-årskalaset med ett lägerbål, med sånger ur ”IOGT-scoutkårernas” sångbok från 1960-talet, och med några utdrag från kårernas tidning från samma tid, ”Gnistan”. Sen fortsatte några att kolla i album och loggböcker en stund till, och då kom frågan upp om seniorgruppen Skogsriddarna och deras första logg från 1949, det år då seniorgruppen bildades, och vart den loggboken har tagit vägen.
– Kåren har den inte, så finns den i någon bokhylla någonstans, tag kontakt med scoutkåren, gärna via facebook. Kommer den tillrätta blir 80-årsjubileet fulländat, avslutar Björn Löwenqvist.

Läs mer: Landskronascoutkår, 80 år!

Alf Nordberg och Arne “Tipp” Lindström i samspråk.
Foto: Seth Nilsson.

Kårens fotoalbum och loggböcker rönte stort intresse.
Foto: Ann-Marie Sjöstrand.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser