Landskronascoutkår, 80 år!

Bild från Landskrona NSF Scoutkårs besök på Grönland 1993.
Bild från Landskrona NSF Scoutkårs besök på Grönland 1993, då 28 av kårens scouter deltog i det grönländska scoutförbundets 50-årsjubileumsläger vid Kangerlussuaq, 5 mil norr om polcirkeln, på den Grönländska västkusten. Fotot är taget vid inlandsisens 5 000 år gamla västra kant, dit man tagit sig med helikopter som flögs av en smålänning och en dalmas (!).

1939 bildade bildades “Landskrona IOGT scoutkår”. Tio år senare blev Björn Löwenqvist scout och har varit rörelsen trogen sedan dess. Imorgon lördag medverkar han när ”hans” scoutkår firar sina modiga 80 år.

– Som ett led i firandet, så har jag och hustrun Mona, scout sedan 1953, för scoutkårens räkning, letat upp och bjudit in så många vi har kunnat spåra upp av tidigare ledare och seniorscouter, till en nostalgisk eftermiddag/kväll vid scoutkårens stuga på Kopparhögsvägen, berättar Björn Löwenqvist.
– Vi kör igång klockan kl.15. När vi slutar vet vi inte, säger han med ett brett leende.

Av de 175 gamla scouterna som man letat upp har 54 stycken tackat ja.
 Den geografiska spännvidden sträcker sig från Östersund till Mallorca. Men den kanske “roligaste” anmälan kom på min mobil häromdagen. En av kårens tidigare ledare ringde från Heby i Uppland och ville anmäla sig, med brasklappen att det var dagsformen som fick avgöra om han kunde ta sig till Landskrona. Hans namn är Arne Lindström, 90 år och denne Arne som hade smeknamnet “Tipp”, han var min förste vargungeledare när jag “de här dagarna” för exakt 70 år sedan började i  vargungeflocken i IOGT scoutkår i Landskrona, så historiens vingslag har verkligen inte ebbat ut och på den vägen är det, säger Björn Löwenqvist. 

1970, gick då båda scoutförbunden inom nykterhetsorganisationerna IOGT och NTO samman, och bildade Landskrona NSF Scoutkår, i vilkas scoutlya på Kopparhögarna man nu träffas.

– Den allra första bilden vi har, den är från kårens invigning den 7 maj, 1939 på Godtemplarhuset på Järnvägsgatan, berättar Björn Löwenqvist.
På fotot syns Olle Olsson, som utnämndes till scoutkårens förste kårchef i samband med invigningen.
Vid sidan om Olle sitter scoutdistriktschefen C.W. Persson från Knislinge som var den som “invigde och utnämnde”.
Vid tillfället skänktes en fana till den nybildade kåren av en av godtemplarprofilerna i staden vid den tiden, fröken Ottolina Wolanser.
Fanan används fortfarande!
Kårens första läger vid sjön Möckeln, strax norr om Älmhult i Småland, i månadsskiftet juni-juli, 1939.
Alltså bara drygt en månad efter att kåren bildades åkte 13 scouter i väg på det som startade kårens digra lägerhistoria.

Till arkivet