Annons

Oklart om arrendeavtalen på Kopparhögarna

Bostads- eller lägenhetsarrende, vad är det som gäller för stadens kolonister egentligen?

Ikväll håller Kopparhögarnas koloniförening halvårsmöte på Folkets Hus. Stans i särklass största koloniförening, (560 kolonilotter enligt stadens hemsida) har genomlevt ett turbulent år. Ifjol somras fann kommunen spår av arsenik och bly i jorden vid 10 av 16 mätpunkter på koloniområdet. På detta följde ett arrendeavtal som fick flertalet av kolonisterna att gå i taket. Kommunen backade delvis och ett nytt avtal togs fram vilket fram till idag skrivits under av 139 stugägare. Det innebär att cirka 400 kolonister fortfarande är villrådiga.

Annons
 

En springande punkt har varit vilken typ av arrendeavtal det rör sig om, vilket i sin tur påverkar besittningsskyddet för kolonisterna.
– Vi kan ju tycka att det är rätt väsentligt att veta vad för typ av avtal man skriver på, säger koloniföreningens ordförande Jonas Levin.

Det första avtalet som kom från kommunen beskriver han som ytterst besynnerligt.
– Då ville dom att vi skulle flytta våra kolonier på 14 dagar om det fanns markföroreningar. Ärendet hamnade hos arrendenämnden i Malmö. Då drog Landskrona stad sig tillbaka. Staden hävdar att det rör sig om så kallat lägenhetsarrende men jag är inte lika säker på att det är så. Varför lät man inte arrendenämnden avgöra detta?

– Det rör sig om juridik på hög nivå och vi vill bra gärna veta varför kommunen trixar så här med oss, säger Jonas Levin och berättar hur han försökt förmå stadens politiker att intressera sig för kolonisternas frågor. Bland annat har han tillskrivit samtliga 51 fullmäktigeledamöter.
– Ett svar fick jag, suckar han.

Han berättar vidare hur han förgäves försökt komma i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).
– Det är otroligt dåligt av dom. Om det nu inte är så att det finns en dold agenda, kanske man bör ta tag i detta nu, säger Jonas Levin.

– Det är mycket som jag ställer mig frågande till. Den årliga inspektionen av området vill man inte göra i år därför att, som de säger att, vi inte skrivit under avtalet. Det gör att det på vissa ställen ser bedrövligt ut. Är det rent av taktik? undrar Jonas Levin.

Flera gånger under samtalet påtalar ordförande att inte vill vara en bakåtsträvare i stadens frammarsch.
– Jag sitter inte här för att jag vill stoppa utvecklingen av Landskrona stad. Berätta bara för oss om det finna andra planer för marken än koloniområde. Spela med öppna kort. Ge oss garantier som gör att vi blir rättvist kompenserade om vi inte får eller kan vara kvar, säger han.

En annan fråga som gör att man tror att det finns en dold agenda är att vi av någon outgrundlig anledning måste skriva på avtalen innan provsvaren kommer. Varför? När nu processen varit så utdragen så kan de enligt min menig vänta ytterligare en månad på detta.

Landskrona Direkt har nått samtliga kommunalråd och deras svar kommer i en artikel under eftermiddagen.

Jonas Levin tar igen sig i sin stuga på Kopparhögarna tillsammans med amstaffen Elvis. Nu vill han ha svar från Landskrona stad på ett antal frågor rörande det nya arrendeavtalet.

Läs mer:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser