Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.8m/s
Dagens namn: Erika

Gudskelov – ovanligt med stölder på kyrkogården

Landskrona kyrkgård.

På onsdagen skrev Landskrona Direkt om stulna gravdekorationer på Landskrona Kyrkogård. Totalt rörde det sig om 20 löv i brons som stals från 15 olika gravar. Det tillhör dock ovanligheterna att kyrkogården i Landskrona drabbas av dylika stölder.

Annons
 

Sten Frederiksen är arbetsledare på kyrkogården och det var han som upptäckte stölderna.
– Jag har jobbat på kyrkogårdar i över 20 år. Först i Malmö och sedan nio år i Landskrona. I Malmö var det vanligt med stölder men det är första gången jag upplever något liknande här i Landskrona, säger han.
– I Malmö stal folk det mesta. Det var allt från små dekorationer till grindar och tjocka kedjor i järn.

Arbetsledaren upplever också att det är lugnt på sin arbetsplats.
– Tidigare höll en del ungdomar till på kyrkogården. Jag brukade då ta på mig min bistra min och fråga vad de gjorde där. Då fann de för gott att gå sin väg. De ville ju inte ha med sura gubbar att göra, säger Sten Frederiksen och skrattar.
– Man stöter dock på en del ungdomar med näsan i mobilen. Det är fortfarande Pokémon som gäller där.

Efter helgens stölder har röster höjts gällande kameraövervakning på kyrkogården. Detta är dock något som Sten Frederiksen varken tror eller hoppas på.
– Det är ju så svårt att se på övervakningsfilmer vilka det är. Dessutom känns det fel att filma sörjande besökare. Det känns helt enkelt inte rätt.

Och när Landskrona Direkt ändå har Sten Frederiksen på tråden frågar vi om det gällande hundförbudet på kyrkogården.
– I den frågan har det inte hänt ett dugg. Det är fortfarande förbjudet. Men det är tillåtet i exempelvis Ottarp trots att kyrkan där tillhör Landskrona Församling. Men den ligger i Helsingborgs kommun och därför är det deras lokala ordningsregler som gäller.

Sten Frederiksen erkänner dock att han ser mellan fingrarna om han möter någon som kommer gående med sin hund på kyrkogården.
– Det är kanske en sörjandes enda vän. Jag har inte hjärta att säga till. Jag hoppas och tror dock att hundägarna plockar upp efter sig.

Läs mer: Dekorationer på gravstenar stulna

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser