Annons

Karlslund kvar på polisens lista över särskilt utsatta områden

Polis och kommun har på senare år valt att döpa om hela Norrestad till Karlslundsområdet, vilket alltså är det område som polisen nu anser vara ett av landets 22 särskilt utsatta områden.  Foto: Poul W Lorenzen.

Polisen presenterade idag sin lista över utsatta områden i landet. Man gör bedömningen att det finns ett 60-tal bostadsområden i Sverige där kriminaliteten är så påtaglig att den i olika grad påverkar lokalsamhället. 22 område, ett mindre än ifjol, är ”Särskilt utsatta områden”. Karlslund i Landskrona räknas fortfarande som ett av dessa.

Annons
 

Karlslundsområdet har i polisrapporten fått en vågrätt pil som indikerar att situationen i området i stort sett liknar den som förelåg vid föregående bedömning. Stora insatser görs redan och mycket mer planeras i Karlslundsområdet.  Frågan är när politikerna i Landskrona hoppas få se resultat av ambitionerna.

– Vi ser redan resultat i form av ökad trygghet och färre brott. Vår ambition är högt ställd – området ska bli som vilket område som helst i Landskrona. Man måste ha respekt för att ett område som under lång tid sakta men säkert blivit sämre inte kan vändas över en natt. Landskrona Stad, Landskronahem och polisen arbetar målmedvetet tillsammans för att vända Karlslund. Det kommer att ge resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Lokal polisstation
Moderaternas kommunalråd Torbjörn Brorsson nämner bland annat det som nu sker i området, med upprustning av befintliga hus, nybyggnation med mindre bebyggelse och bostadsrätter och flytt av Landskronahems kontor. Han passar dessutom på att nämna att han gärna vill se att polisen etablerar sig i området, något som tidigare nämnts i samband med Landskronahems nya kontor.
– En lokal närvaro av polisen hade ju varit bra och något som skulle kunna skapa trygghet. Sen har vi även upprustningen av idrottsplatsområdet och det är något vi jobbar brett med och då med både interna och externa lösningar, säger han.

När listan kom så var jag inte övertygad om att Karlslund skulle finnas kvar. Det har hänt jättemycket positivt i Karlslund och polisen vittnar om hur det blivit lugnare och det är resultatet av polisens målinriktade arbete men också att staden gjort sin läxa. Landskronahem har gjort många bra åtgärder och det har skapat ökad trygghet. Trygghetsmätningarna i området har visat att tryggheten under 2018 ökat väsentligt. Att Karlslund ändå finns kvar på listan visar att det finns mer att göra, men vi är på rätt väg, anser Torbjörn Brorsson.

– Egentligen är det tragiskt att det finns utsatta områden, och att Karlslund är ett av de särskilt utsatta områdena i Sverige, säger kommunalråd Stefan Olsson (SD).

– Detta visar på att vi och polisen har mycket att jobba med. Samtidigt får vi inte glömma att det har varit många år av bristande integration och kravlös politik för att området blivit som det är idag, den utvecklingen är omöjlig att vända på 5-10 år. Vi alla, inte minst andra myndigheter, måste arbeta gemensamt, med full kraft och energi mot samma mål för att vända utvecklingen. Vi måste arbeta kort- och långsiktigt och samtidigt har perspektiv på förebyggande åtgärder så att barn och unga inte ser kriminalitet som ett alternativ. Här är föräldraansvaret viktigt, understryker han.

– Arbete som nu sker i Karlslund, och då framförallt i Norrestad, med förslag på blandade boenden och upprustning av befintliga fastigheter kommer att lyfta området, menar Stefan Olsson.

– Sen får man inte glömma att en del individer som gör att området klassas som ett särskilt utsatt område har ett eget ansvar att leva på rätt sida av lagen. Dessa förstör för alla andra som är skötsamma och trivs. Den enda fördelen med att området klassas som ett särskilt utsatt område, om man nu kan kalla det för någon fördel, är att de polisiära resurserna prioriteras till dessa områden, säger Stefan Olsson och Torkild Strandberg är inne på samma linje när han menar att Landskrona därmed också borde få ökade resurser.

– Det är utmärkt att polisen gör och publicerar listan. Det sätter fokus på nödvändiga förändringar. Det borde också resultera i nationella förstärkningar av polisens lokala förmåga i Landskrona, avslutar Torkild Strandberg.

 

Särskilt utsatta områden 2019

Vivalla, Örebro
Gottsunda, Uppsala
Alby, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Araby, Växjö
Karlslund, Landskrona
Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
Södra Sofielund (Seved), Malmö
Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg
Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda
Hässleholmen/Hulta, Borås
Norrby, Borås
Skäggetorp, Linköping

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser