Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Landskrona tiger när tidning frågar om miljöarbete

Miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP) och miljöförvaltningens chef Jörgen Hanak, vidhåller att Aktuell Hållbarhets enkät inte tillför något till Landskrona stads miljöarbete.

För tredje året i rad korades i veckan Helsingborg till  Sveriges bästa miljökommun  av tidningen Aktuell Hållbarhet. För femte året i rad valde Landskrona att inte svara på tidningens enkät.

Annons
 

Av Sveriges 290 kommuner valde 50 att inte besvara tidningen Aktuell Hållbarhets enkät som ligger till grund för utmärkelsen Sveriges bästa miljökommun 2019. Landskrona, som är en av dem, placerar sig på plats 220 i årets kommunrankning, förra årets placering var 175.  Sveriges bästa miljökommun 2019 är Helsingborg, följd av Lund och Gävle.

– Det är ett beslut som miljönämnden fattade för fem år sedan som ligger till grund. Det är trevligt att Helsingborg åter har erövrat titeln. Det är ett kvitto på att de under lång tid har satsat mycket resurser på sitt systematiska miljöarbete och att de har svarat på Aktuell hållbarhets enkät, säger Lilian Håkansson (MP), ordförande i miljönämnden.

Tidigare har Lilian Håkansson sagt att en tävling inte är seriös om det inte finns kontrollfunktioner. Vilket hon menar att det inte funnits i på Aktuell hållbarhets enkät.
– Det är metodiken kring undersökningen som gör att den inte bedöms vara ett meningsfullt verktyg att använda sig av för att staden ska bli bättre i sitt miljöarbete, säger hon idag.

Landskrona Direkt påtalar att kommunledningen och inte minst Treklöverns företrädare brukar framhålla just diverse rankinglistor, som i sig inte har några kontrollfunktioner, i olika marknadsföringssyften. Exempelvis kan nämnas Bästa golfstaden, Föreningsvänligaste staden, eller när Landskrona klättrat några pinnhål i Svenskt Näringslivs företagsklimats lista, eller blir näst bäst på arkitektur, för att nämna några.
– I flera fall har man inget val, man deltar oavsett om man vill det eller ej. Miljönämnden deltar i SKL:s kundnöjdhetsundersökning Insikt. Insikt är en annan ranking av kommuner utifrån hur deras myndighetsutövning upplevs av de företag som är föremål för tillsynen. Den rankingen bygger på företagens erfarenhetsmässiga bedömning av miljönämndens verksamhet. Resultatet är värdefullt för oss i att förbättra oss på de delområden som ingår i undersökningen. Därför deltar vi i den nationella rankingen som SKL upprättar från resultaten i Insikt, säger hon.

Aktuell Hållbarhet tänker oavsett svar att fortsätta påminna kommunen om sin existens även framöver.
– Det är kommunerna som är motorerna i det svenska miljöarbetet eftersom de i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition. Hur bra Landskrona miljöarbete är har vi tyvärr ingen heltäckande bild av, men vi hoppas att kommunen tar sig tid och besvarar vår enkät inför nästa års granskning, säger Mikael Salo chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

– Landskrona ligger inte heller stilla på miljöområde även om det inte mäts i Aktuell hållbarhets enkät, kontrar Lilian Håkansson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser