Annons

Oatly skördar internationella triumfer

Oatly växer snabbare än havren.

Oatly har en smått unik förmåga att skapa en hajp runt sina produkter och sitt företagsnamn. I det kommande numret av den amerikanska affärstidningen Fast Company rankas Landskronaföretaget som världens nionde mest innovativa företag.

Annons
 

Efter lanseringen i USA 2016 har det gått i raketfart uppåt för Oatly. 2017 placerades Oatlys produkter i tio utvalda kaffebarer i några storstäder i landet – allt för att skapa kultprodukter. Snacket gick från barista till barista och idag finns Oatlys havredrycker på 2500 kaféer och i 1500 livsmedelsaffärer.

Oatly AB, som grundades 1994, är en avknoppning från Lunds universitet, där det bedrivits forskning om mjölkallergi sedan 1960-talet. Den patenterade ”havremjölken” lanserades först som en ersättning för komjölk. Numera är målgruppen långt bredare än mjölkallergiker. Idag har företaget en unik tillverkningsprocess med flertalet patent. 2006 flyttade företaget till företagsparken Kronan. Huvudkontor har därefter flyttats till Malmö men produktions- och utvecklingsanläggning finns kvar i Landskrona.

Oatley expanderar globalt  och idag finns deras produkter i över 20 länder i Europa, Nordamerika och Asien. Efterfrågan på produkterna ökar snabbt i takt med att fler och fler människor väljer att övergå till en växtbaserad kost för hälsans och klimatets skull.

Världen ligger öppen för Oatly men ett orosmoln finns dock. Förra årets låga skördar till följd av sommarens torka har resulterat i en akut brist på svensk havre och andra grödor. Det är rent av den lägsta skörden sedan 1959, enligt Jordbruksverket.

Det gör att Oatly nu tillsammans med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) söker efter lantbrukare som, inom ramen för ett EU-finansierat projekt, vill ställa om till att odla större andel grödor för humankonsumtion. 70 procent av all den havre som idag odlas används till djurfoder.

Efter torkan har Sverige gått från att vara en exportör till att bli en importör av havre. Konsumenter är dessutom i full gång att staälla om sin livsmedelskonsumtion till mer hållbara alternativ så livsmedelsindustrin och jordbruket behöver ta ledningen. Vi önskar att fler bönder ska odla grödor för humankonsumtion, de är nyckelpersoner för att vi ska kunna rädda klimatet, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser