Hastig succé i Tallinn

Succé direkt för Fabian Hast (mitt i bild) i det estländska U20-lag som på hemmaplan i JVM gick obesegrade genom division II Group A. Foto: Estii Hoki/Catherine Kõrtsmiks.
Succé direkt för Fabian Hast (mitt i bild) i det estländska U20-lag som på hemmaplan i JVM gick obesegrade genom division II Group A.
Foto: Estii Hoki/Catherine Kõrtsmiks.

I veckan som gick spelade Landskronakillen Fabian Hast sin bästa hockey någonsin. Perfekt tajming med tanke på att 19-åringen debuterade för det estländska landslaget i JVM på hemmaplan i Tallinn.
– Det var helt magiskt, säger en strålande glad Fabian Hast.
– Det är det absolut häftigaste jag gjort, fortsätter han med eftertryck.
Estland vann samtliga fem matcher i den fjärde högsta divisionen i JVM och avancerar därmed upp en division.
– Så högt upp har Estland aldrig tidigare varit, berättar Fabian Hast.

Nyligen berättade vi den udda historien om Fabian Hast som fått dubbla medborgarskap och blivit uttagen till det estniska U20-lag som på hemmaplan skulle spela JVM. Med sig på resan till Tallinn skulle han ta sin 82-årige morfar som inte sett sitt födelseland sedan andra världskriget, då han som sexåring kom till Sverige som flykting.

Inledningsmatchen mot Spanien blev en riktig rysare men till slut stod hemmanationen som segrare med 2-1.
– Det var en nervpärs men kul med segern och att jag utsågs till matchens lirare, säger Fabian Hast.

Förväntningar fanns innan turneringen på fullsatta läktare när hemmanationen spelade. Nu blev det inte riktigt så.
– Det var cirka 3000  på matcherna och ett otroligt tryck. Främst mot Litauen som vi hade i andra matchen. Dem hade vi aldrig tidigare besegrat men nu vann vi med 2-1 på övertid. Det var en bragd, poängterar Fabian Hast.

I tredje matchen väntade favoriterna Storbritannien.
De hade flera ”kanadicker” med i sitt lag dessutom en kille som var draftad. Men vi vann tämligen enkelt med 5-2.

I nästa match väntade Sydkorea som besegrades med hela 7-2.
– Innan turneringen började så hade vi fått tre tunga återbud. Det gjorde förstås att jag fick mer speltid, säger Fabian Hast som spelade i första femman tillsammans med två andra ”svenska” kedjekompisar.
– Det var estländare som till vardags spelar i Djurgården och Rögle. Det underlättade en del i kommunikationen, säger Fabian Hast med ett leende på läpparna.
– Men visst lärde jag mig en del estniska. Vi fick blanda annat öva på nationalsången innan turneringen och den gick bättre och bättre ju fler matcher vi spelade.
 
Inför den sista matchen mot Rumänien var Estland redan klara för avancemang.
– Vi gick ut och gjorde en riktigt bra match och besegrade de med hela 9-1. Tidigare hade jag fått spela i boxplay men i denna matchen fick jag även spela i powerplay. Kul då att få göra två assist och ett mål.

I samtliga matcher satt morfar, Mihkel, på läktaren och hejade på sitt barnbarn.
– Han berömde mig mycket och menade att jag aldrig tidigare spelat så bra.

Och visst var det emotionellt att låta morfar få återse Estland efter 76 år.
– En dag tog vi oss till hans barndomsby, en resa på 20 mil. Här fanns endast tre hus kvar sedan kriget. Fyra mil in i Ryssland fanns en annan by som han mindes men eftersom vi inte hade visum kunde vi inte ta oss dit.  Det otroliga var att han på resan åter började prata estniska. Det har jag aldrig tidigare hört honom göra. Det var som att han plockade fram det ur minnet, säger Fabian Hast och visar på banden mellan generationerna.

Fabian Hast som i april fyller 20 är nu för gammal för att spela juniorhockey med Estland.
– Förbundskaptenen för A-landslaget kom och pratade med mig. Det är klart att jag en dag siktar på att spela där. Redan i mars avgörs C-VM i Tallinn och då inför fullsatta läktare. En liten chans finns att jag är med då, avslutar Fabian Hast.

I den avslutande matchen mot Rumänien svarade Fabian Hast för två assist och ett mål.
Foto: Estii Hoki/Catherine Kõrtsmiks.

Läs mer: Tar med morfar på JVM i Tallinn

Till arkivet