Annons

Tar med morfar på JVM i Tallinn

Fabian Hast, har debuterat för det estländska U20-landslaget med både assist och mål som följd. Foto: Eesti Hoki.

19-årige Fabian Hast har sedan grundskoleåldern satsat fullt ut på sin hockey. Efter sista lektionen på Västervångskolan tog han mer eller mindre dagligen tåget till Malmö för att träna med Redhawks. Idag gör landskronakillen debut för sitt nya lag, Halmstad Hammers, i den viktiga bortamatchen mot hårdsatsande Kalmar i Hockeyettan. På tisdag bär det sedan av till Tallin där han ska representera hemmanationen Estland i juniorvärldsmästerskapet.

– Jag har varit i Halmstads U20-lag i två månader nu. Vår målvakt är från Estland. Vi kom att prata om det estländska juniorlandslaget och att jag har påbrå från landet. Min morfar, Mihkel, var bara ett barn när han under kriget flydde från Estland, berättar Fabian Hast som genom åren tröstlöst sökt information om denna del av sin bakgrund.

Det ena ledde till det andra och en dag ringde Fabian Hast sonika upp landslagsrekryteraren för Estlands U20-lag som i mitten av månaden ska arrangera C-VM i Tallin.
– Jag blev inbjuden till en landslagssamling i Helsingfors strax innan nyår. Under tiden ansökte jag om dubbla medborgarskap, berättar  Fabian Hast som bland annat besökte ambassaden i Stockholm och lyckades via ett register på nätet få fram uppgifter om sin morfar.
– Först stod han bara som ”unknown” men efter en del letande hittade vi honom och hans föräldrar och vad de hade arbetat med. Både jag och morfar blev jätteglada av att få veta.

Tillsammans med två lagkamrater i Halmstad samt en Djurgårdare och en kille från Rögle åkte han sedan till lägret i Finland.

Annons
 

– Vi bildade rent av en ”svensk” kedja. Det underlättade då vi kunde prata svenska med varandra. Redan vid första ispasset kändes det riktigt bra. Vi spelade två matcher mot finskt motstånd och även om vi förlorade båda så gjorde jag en assist och ett mål. Det var en häftig känsla, poängterar Fabian Hast.

Sista dagen på landslagssamlingen fick Fabian Hast också beskedet att han är uttagen till U20-VM på hemmaplan i Tallinn.
– Arenan är helt nybyggd och man räknar med att vi kommer att ha 5000-10000 åskådare på våra matcher. Det gäller att ta chansen. Det är ett bra skyltfönster. Häftigast är nog ändå att morfar ska komma och titta. Han har aldrig vågat återvända till Estland förr än nu, säger Fabian Hast med mycket stolthet i rösten.

Innan det äventyret så är det dock dags för en annan milstolpe och det redan ikväll.
– Vi har nio raka segrar med vårt U20-lag. Det har gått riktigt bra för mig i Halmstad. Ikväll är det dags för min seniordebut. Jag är uttagen och ska få spela i kvällens match Kalmar i Hockeyetta
n, avslutar den Lejonet fostrade forwarden och Landskrona Direkt önskar talangen ett stort lycka till.

 

Följande matcher står på programmet i Estland.

13.01.  15:30  Spanien U20  Estland U20  
14.01.  19:00  Litauen U20  Estland U20  
16.01.  19:00  Storbritannien U20  Estland U20  
17.01.  19:00  Estland U20  Sydkorea U20  
19.01.  19:00  Estland U20  Rumänien U20

En kommentar till "Tar med morfar på JVM i Tallinn"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Hastig succé i Tallinn

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser