Annons

Vad är det som luktar?

Här i dimman vid Kolonigatan kändes doften tydligt som vår läsare beskrev.

– Hej! Idag ligger en tjock smog över stan, men den är uppblandad av en lika tjock lukt av kemikalier som luktar bränt gummi. Det är inte första gången vi upplevt detta, men vem är ansvarig för utsläppet, och vet vi om det är skadligt?, skrev en läsare till oss idag.

Annons
 

Vi passade frågan direkt vidare till miljöförvaltningen.
När dimman ligger över stan som idag kan man känna flera olika lukter. Idag har det till exempel luktat både från sockerbruket i Örtofta och Boliden Bergsoe och kanske från ytterligare industrier,svarar Annika Borg, chef för miljöskyddssektionen.

Alla industrier har villkor hur mycket de får släppa ut och vilken rening de måste ha på sina luftutsläpp.
– Villkoren är satta utifrån hälso- och miljörisker, så om det inte är en olycka eller haveri som skett så ska utsläppen inte orsaka några hälsorisker. Vi har inte fått in någon anmälan om att något haveri inträffat, påtalar Annika Borg och förklarar varför vi trots detta kan känna en odör.
– Lukttröskeln för flera ämnen är väldigt låg vilket gör att vi ganska ofta kan känna olika främmande lukter i luften även om företagen följer sina villkor, avslutar hon.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser