Tusentals drabbas av utpressningsmejl

Detta majl mottog Kary Persson på landskrona Direkts redaktion i fredags. Det är bara ett av tusentals mejl som skickats till personer i utpressningssyfte. Det rör sig dock om en bluff.
Detta mejl mottog Kary Persson på Landskrona Direkts redaktion i fredags. Det är bara ett av tusentals mejl som skickats till personer i utpressningssyfte. Det rör sig dock om en bluff.

Sedan en vecka tillbaka har tusentals svenskar fått e-post från ”sig själv” Det rör sig om hackerattacker som ska få mottagaren att skicka pengar för att hemligheter inte ska avslöjas. Det är dock en bluff och tusentals anmälningar strömmar nu in till polisen.

I helgen rapporterade dessutom många svenska tidningar om en våg av e-postbedrägerier. Exempelvis rapporterade Göteborgsposten om utpressningsmejl som nådde tusentals personer i Västsverige och resulterade i över 1000 polisanmälningar.

I mejlen påstår avsändaren att hen har bevis för att mottagaren surfat på porrsidor och att de även ska ha använt mottagarens webbkamera och filmat när så skett. Hotet består i att mottagaren ska sätta in pengar på ett konto för att undvika att uppgifterna om ”porrsurfandet” inklusive bilder ska spridas till vänner och anhöriga. Det rör sig dock om en bluff och brottsrubriceringen är utpressning.
– Utan att veta exakt hur många anmälningar som kommit in så rör det sig om tusentals bara i vårt distrikt, Skåne, säger Åsa Emanuelsson, informatör på polisens pressavdelning i Helsingborg.

Någon skyldig har dock inte gripits.
– Inte vad jag vet i alla fall. Gissningsvis kommer de här attackerna från utlandet och de är inte alldeles lätta att utreda.

En av de tusentals som drabbats är Kary Persson på Landskrona Direkts redaktion som har fått två utpressningsmejl på några dagar.
– Jag skrattade högt när jag såg det. Tidigare kom så kalla Nigeriabrev och nu detta. Men några porrsidor har jag inte besökt och dessutom har jag ingen webbkamera på min skärm. Så den bluffen var inte svår att syna, säger Kary Persson.

Nu återstår det att se hur länge ”vågen” varar. Rekommendationerna är dock att man inte ska betala eller ens svara på mejlet utan bara skicka det dit det hör hemma, i papperskorgen.

Till arkivet