Annons

Med en delikat känsla för ljuset och detaljerna

Thor-Björn Johansson visar sin utställning NÄRA under Landskrona Foto Festival.

Fotograf Thor-Björn Johansson kan bättre än de flesta måla med ljus. Hans känsla för form är likaså enastående. Under fotofestivalen ställer han ut på hemmaplan och han gör det med en unik närstudie av ett ytterst begränsat område av gamla järnvägsstations spårområde.

Annons
 

Det är inte alldeles enkelt att hitta till Thor-Björn Johanssons utställning NÄRA på Norra Långggatan 23 i den före detta frukt- och grönsaksaffären. Men det är absolut mödan värt.

– Jag tog en fika med Dawid i Stockholm och visade mitt projekt (Björn Dawidsson – fotograf känd för sitt konceptuella förhållningssätt med strama och formmässigt renodlade bilder). Han tyckte att jag skulle hålla mig nära mina motiv i det begränsade området jag fotograferade. Det påverkade mig. Så pass att jag plockade bort alla bilder som var på håll. Han menade också att det kunde vara bra att föra in något organiskt i bildserien, förklarar Thor-Björn Johansson när han guidar Landskrona Direkt runt i utställningen.

Det är förbluffande vilka detaljer Thor-Björn Johanssons hittat bland spåren och de skavda godsvagnarna och som han mästerligt kopierat till svartvita silvergelatinfotografier.
– Min utmaning i projektet NÄRA har varit att betraktaren utifrån sin värld ska kunna beröras av de abstraktioner verkligheten visar vid denna tysta plats.

Fotografen är årets vinnare av Landskronahems fotouppdrag, något han kommer att prisas för i eftermiddag. Det är med anledning av detta som han nu får ställa ut på Landskrona Foto Festival. Som ett led i sitt uppdrag för Landskronahem har Thor-Björn Johanssons följt en syrisk familj, nyligen bosatt i Landskrona i en vardag med skola, jobb och fritid. Bilder som nu också finns utställda och också tryckta i bolagets årsredovisning.
– Ett gammalt hederligt bildreportage, säger Thor-Björn Johansson som verkligen  uppskattade sitt uppdrag.

Thor-Björn Johanssons lämnar inget åt slumpen. Noggrannheten är lika stor som hantverksskickligheten. Han passar därför också på att genomföra ett boksläpp för sin nya konstfotografibok DET SOM VAR – ÄR. På väggarna hänger bilder som hans föräldrar tagit. Dessa Thor-Björns barndomsminnen speglar han sedan med en egen komposition bredvid,  detta så att djup samklang och ren bildpoesi uppstår.

För några år sedan hittade Thor-Björn Johansson en skokartong med negativ från 1950-talet. Det var hans föräldrars familjebilder. Han började framkalla dessa i sitt mörkrum och har sedan parat samman de med sina egna konstfotografier. Arbetet har utmynnat i fotoboken Det som var – är.

Bakom gamla järnvägsstationen i Landskrona har Thor-Björn Johansson funnit en oas av motiv.

Läs mer:
Missa inte heller Thor-Björn Johanssons utställning på Landskrona Museum – Människor på Hven 1978-2018.
Bilder och tankar om människorna på Ven

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser