Bilder och tankar om människorna på Ven

Thor-Björn Johansson arbetar analogt och har tagit med sig Hasselbladkameran till Ven många gånger. Under hela sommaren kan kan resultatet skådas på Landskrona Museum.
Thor-Björn Johansson arbetar analogt och har tagit med sig Hasselbladkameran till Ven många gånger. Under hela sommaren kan kan resultatet skådas på Landskrona Museum.

Thor-Björn Johansson är ödmjukheten personifierad. Som fotograf är det med största respekt han avporträtterar sin omgivning.  Igår var det vernissage för hans utställning Människor på Hven 1978-2018 på Landskrona Museum. Ett samtidsdokument från sent 70-tal som nu fyrtio år senare kompletterats med en serie av 16 nytagna porträtt.
– Det har nu blivit 16 resor till Ven för att göra bilderna. Det var ett generöst bemötande och långa samtal hos de flesta, berättar Thor-Björn Johansson.

Söndagen bjöd på ett härligt försommarväder där många valde att söka skugga på museet. En del hade tagit båten till fastlandet andra var bara nyfikna på Thor-Björn Johanssons lugna sätt att möta Ven och dess invånare. 40 år har gått sedan Thor-Björn Johansson senaste ställde ur venbilder på museet. Många av 70-talsbilderna finns nu åter på plats tillsammans med nytagna porträtt på Venbor av idag. Till porträtten har han infogat ett par citat från var och en.

– Frun är död sedan tre år och sista tiden bodde hon på ett vårdhem i Landskrona. Jag besökte henne ofta, säger exempelvis Helge Carlsson som även medverkar i den film som finns att se i filmsalen (missa den inte!). I filmen berättar den 89-årige lantarbetaren med en underfundig humor om arbetet vid Kungsgården, livet på ön och människorna på Thor-Björn Johanssons 70-talsfotografier. Vi får veta att det en gång fanns inte mindre än åtta affärer på ön. Filmen avslutas med att vi långt ifrån fått höra alla anekdoter. ”Man vill ju bo kvar på ön”.

”Till Hven återkommer man alltid”, skrev Gunnar Johansson-Thor i Landskronaboken 1987.  Många tvingas lämna för försörjningens skull, andra är sommargäster som Thor-Björn Johansson. Gemensamt är att de återkommer.

Utställningen är förlängd och visas över Landskrona Foto Festival.

Sök skugga eller skydd mot regnet och passa samtidigt på att se den härliga timmes långa filmen där Helge Carlsson och Thor-Björn Johansson samspråkar om fotografens venbilder från 1970-talet.
Till arkivet