Annons

Snart dags för sjätte fotofestivalen

Inne på Citadellområdet och rent av i vallgraven kan man ta del av den Londonbaserade sydafrikanske fotografen
Gideon Mendels verk om en drunknande värld.

Runt om i Landskrona märks det nu tydligt att det börjar dra ihop sig till  den sjätte upplagan av Landskrona Foto Festival. På kvällen den 14 september går startskottet.

Annons
 

Landskrona Foto Festival – både en mötesplats för professionella och en festival för alla, så beskriver arrangörerna evenemanget. Det kommer åter att bjudas tio dagar fyllda av artist talks, fotoboksdagar, seminarier, portfolio reviews, guidade turer och fotografi i världsklass, där mest fokus ligger på den första helgen.

Som tidigare år varvas etablerade fotografer från hela världen som inte tidigare ställts ut i Sverige – tillsammans med unga fotografer under stark utveckling. Över 120 utställande fotografer från hela världen visas i den sjätte upplagan av festivalen.

Gratis för Landskronabor
Biljetterna till festivalen är släppta och går att köpa i festivalens webshop, på Landskrona museum samt på Landskrona konsthall.Även i år erbjuds gratis festivalpass för boende i Landskrona och Svalöv. Landskronaborna kan hämta ut sina pass på museet, konsthallen eller på stadsbiblioteket. Svalövsborna hämtar ut sina pass på biblioteket i Svalöv.

Som tidigare år kommer utställande fotografer till Landskrona och samtalar om sina bilder i så kallade  Artist Talks. Man kan även följa med på Walk and Talk med  den världsberömde Londonbaserade fotografen Gideon Mendel på Citadellområdet.  Här får besökarna bokstavligt talat ansikten på vår drunknande värld och det hot som klimatförändringarna innebär för mänskligheten.

Sedan tidigare i somras har man på museet kunnat ta del av de fina utställningarna A WAY AWAY och View Chile. Under festivalen bjuds det in till guidade visningar av dessa.

Exercishallen blir som en basar med ett myller av fotografer, utställningar, fotoböcker och besökare. Här kan besökarna ta del av en uppsjö fotoböcker från olika förlag, få sitt exemplar signerat av fotografen på plats, inspireras av åtta olika utställningar och lyssna på fotografernas presentationer av sina böcker. Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award presenterar förra årets vinnare samt 2018 års vinnare. Man kan testa sina kunskaper i ett Fotografiskt Quiz samt lyssnar på ett Pecha Kucha där tio fotografer presenterar sina verk. Fotoboksdagarna pågår under den första helgen, 14- 16 september i Exercishallen.

Ny biograf invigs
Under festivalen invigs både utställningslokaler och en biograf i Landskrona Fotos domäner på  Tyghuset. Biografen har fått namnet Hanser efter Anders Hanser som donerat möbler och utrustning till Landskrona Foto. Biograf Hanser kommer bl a att visa ”Himlens mörkrum”, en film av Nils Petter Löfstedt (2017), med fotografier av Jean Hermanson samt ett urval av Anders Hansers egna filmer.

I dokumentären ”City of photographers” (La ciudad de los fotógrafos) samlar Sebastián Moreno bilder och rörligt material från Chiles mörka tid, några tagna av hans egen far, och visar oss fotografins explosiva kraft. Efter filmvisningen sker ett panelsamtal under ledning av Publicistklubben Södras ordförande Csaba Bene Perlenberg, i samtal med bland annat Moreno själv. Detta sker på Landskrona Teater.

Under lördagen 15 september samt söndagen 16 september arrangeras Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer. Vinnaren av ”Landskrona Foto and Artproof Portfolio of the Year Award” får ställa ut under Landskrona Foto Festival 2019. Endast föranmälan för deltagande, men eventet är öppet för festivalbesökare.

Förra årets ”Portfolio of the Year Award” gick till Anna Ehrenstein, som ställer ut Tales of Lipstick and Virtue på Storgatan 34.

Volontärer sökes
Landskrona Foto Festival söker volontärer. Att vara volontär på Landskrona Foto Festival är som att gå en intensivkurs i modern konstfotografi. Du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, curatorer och fotoproffs. Som volontär kan man ha följande ansvarsområden: Guide / Vakt, Runner, Upp- och nedpackning av verk. Anmälan görs via  www.landskronafoto.org.

Den officiella invigningen av årets festival äger rum på Landskrona konsthall den 14 september klockan 19.30. Tal av Christian Caujolle, konstnärlig ledare samt Gunlög Stenfelt, kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Gideon Mendel, från serien Drowning world, Submerged portraits, Jeff and Tracey Waters, Staines-upon-Thames, Surrey, UK, February 2014

 

En kommentar till "Snart dags för sjätte fotofestivalen"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Fotofesten kan börja – internationella dragplåster på plats

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser