När kameran vägde tyngre än resväskan

In i det sista bygger och hänger museets personal den nya fotohistoriska utställningen A way away. Här hängs Håkan Ludwigsons bilder från den australienska boskapsindustrin.
In i det sista bygger och hänger museets personal den nya fotohistoriska utställningen A way away. Här hängs Håkan Ludwigsons bilder från den australienska boskapsindustrin.

Ikväll invigs den tredje svenska fotohistoriska utställningen på lika många år på Landskrona Museum. 2016 fick besökarna ta del av fotografiets roll inom vetenskapen. 2017 var det porträttkonsten tur och i år får vi upptäcka världen genom kameralinsen. Låt oss till en början göra klart att museets fotograf, tillika curator för Landskrona Foto, Janne Jönsson och museilektor Anneli Oxenstierna återigen gjort ett enastående arbete med att ta fram en utställning av yppersta kvalité. Landskronaborna börjar bli bortskämda med högklassiga fotoutställningar. Minsann.

Barn och djur må toppa listan över våra vanligaste fotograferade motiv. Men sedan kamerans barndom har den då liksom idag alltid släpats med på resor. Det nya och ovanliga har alltid fascinerat. Nyfikenheten har förevigats med hjälp av kameran. Från och med idag kan du ta del av mängder av fascinerade bilder och historier i Landskrona museums senaste fotohistoriska utställning A WAY AWAY – Swedish Photographers explore the world 1862–2018.

Åter har Anneli Oxenstierna och Janne Jönsson åkt land och rike runt och botaniserat i diverse fotoarkiv och samlingar. Utställningen som döpts till A WAY AWAY låter människans vilja att upptäcka och bevara stå i fokus och  där de olika fotografernas nyfikenhet på sin omvärld är den gemensamma nämnaren.
– Detta är den sista i raden av de tre fotohistoriska utställningarna som vi fick i uppdrag att framställa. Det har varit inspirerande och fantastiskt kul att få göra dessa utställningar och vi hade nog kunna fortsätta ett tag till, säger Anneli Oxenstierna.
– I urvalet har vi gått på vad vi själva tycker om. I denna utställning bjuder vi in till 38 intressanta berättelser där inte så mycket visats tidigare, inflikar Janne Jönsson.

Flera bilder av stjärnfotografer som bland andra Jens Assur, Gerry Johansson, Kent Klich, Christer Strömholm, Tore Johnson, Georg Oddner och Hans Hammarskiöld pryder museets väggar. Den senares hela mörkrum från Bragegatan 19 i Stockholm finns förövrigt med i utställningen.
– Mörkrummet fick Landskrona Foto deponerat av fotografens barn för ett antal år sedan, berättar Janne Jönsson medan han visar upp en handfull gatubilder från London tagna av Hans Hammarskiöld i mitten på 1950-talet i väntan på att han skulle börja arbeta för det amerikanska modemagasinet Vouge. Utställningen bjuder på tvära kast. Men så finns det även bilder från missionärer, forskare, äventyrare, författare, konstnärer, arkitekter, militärer, sjökaptener, till och med en drottning.

Till utställningen hör en ypperlig katalog med texter av Lars Forsberg. Missa den inte.
Ifjol blev förövrigt boken till den fängslande porträttsamlingen Time/Light/Love en av vinnarna av Svensk bokkonst.
– Så snart vi klarat av vernissagen påbörjar jag arbetet med boken till ”A way away”, säger Janne Jönsson, självlärd formgivare och layoutare som svarade för den prisade originalproduktionen.
– Jag fotograferar allt mindre men det är kreativt att göra grafiska produkter också.

Utställningen  genomförs av Landskrona museum och Landskrona Foto i samarbete med Nordiska museet och invigs idag den 7 juni 2018 och visas fram till och med den 27 januari 2019. Vid kvällens vernissage klockan 18.00-20.00 på Landskrona museum hälsar kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt välkommen innan Sarah Giersing, forskningsbibliotekarie vid Det Nationale Fotomuseum på det Det Kgl. Bibliotek i Köpenhamn håller invigningstal.

Bengt Lindell har byggt många rosade utställningar på Landskrona museum.Nu är han inne på sluttampen då pensionen närmar sig och turer på den nya elcykeln hägrar. Hans sista byggnation lär därmed bli en återuppbyggnad av Hans Hammarskiölds mörkrum, vilket kommer att kunna beskådas i utställningen.
Helene Schmitz kunde Landskronaborna stifta bekantskap med på Pumphusets konsthall häromåret. Nu finns ett par bilder från hennes projekt Kudzu på museet. Här skildrar fotografen hur en vänskaplig och oskyldig botanisk gåva från Japan till USA löper amok. Foto: Helene Schmitz, Alabama Fields
Janne Jönsson berättar om Kent Klichs senaste bokprojekt som är under produktion vilket skildrar livet på Psykoneurologiska internatet i Sankt Petersburg.
Foto: Kent Klich, Sant Petersburg.
I utställningen finns många mycket starka bilder.
– Vi kommer att sätta upp någon varningstext om detta, säger Janne Jönsson.
Foto: Hans Malmberg, Korea, 1950, Nordiska museet.
Janne Jönsson och Anneli Oxenstierna i samspråk med HD:s kulturskribent och fotoexpert Johan Malmberg om utställningen A way away.
Foto: Eric von Otter, Kenya ca 1950, Etnografiska museet

Till arkivet