Annons

Den chilenska bilden i fokus

Rodrigo Gomes Riviera berättar om chilensk fotografi, starkt präglad av landets nutidshistoria.

Efter att ha gjort nedslag i Turkiet, Tjeckien, Irland och Finland har turen nu kommit till Chile. Landskrona Foto har genom åren varje sommar presenterar ett annat lands fotografi i en stor utställning.
– I år har vi lämnat Europa och riktat blickarna mot Latinamerika. Väl där föll valet på Chile. Det finns starka band mellan Sverige och Chile alltsedan kuppen med efterföljande militärdiktatur under 1970-talet. 60 000 chilenare lever idag i Sverige. Efter återgången till demokratiskt styre har de kulturella, ekonomiska och vetenskapliga banden mellan länderna stärkts. Det är också länder med likheter. Långsmal geografi med lång kuststräcka i utkanten av sin kontinent. Sen ligger de i och för sig långt ifrån varandra, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för  Landskrona Foto.

Annons
 

Traditionen att presentera ett annat lands fotografi i samband med den årliga fotofestivalen i Landskrona fortsätter. I år ligger fokusen på Chile. Utställningen är sammanställd av den franske skribenten och curatorn Christian Caujolle i samarbete med Rodrigo Gomes Riviera, som är konstnärlig ledare för fotofestivalen i Valparaiso. Den centralt belägna hamnstaden kommer förövrigt att synas en hel del under fotofestivalen. Den svenska fotoikonen Anders Petersen och den spanske fotografen Alberto García – Alix har båda dokumenterat Valparaiso. Dock vid olika tidpunkter – Petersen 2014 och García-Alix 2015. Hamnstadens gatstenslabyrinter, graffitimålade byggnader, hundar, fåglar och människor kommer till liv ur två olika perspektiv framåt höstkanten då de båda kommer att ställas ut i Tyghuset.

Men först är det museet som gäller med View: Chile. I utställningen visas den internationellt ryktbare Magnum-fotografen Sergio Larrain tillsammans med verk från ytterligare sex samtida fotografer från landet.

– Fotograferna är ihärdiga skildrare av Chile. Traumat efter diktaturen hänger kvar, säger Rodrigo Gomes Rivera och menar att även landets nu unga fotografer tagit efter.
–  Deras lärare fanns ju med på den tiden.

Sergio Larrains gatufotografier är befriande i en tid då allt fler fotografer tvunget ska se sig som konstnärer. Här får besökarna möte Chiles motsvarighet till Christer Strömholm eller varför inte Anders Petersen. Sergio Larrain gick bort 2012 och även han har visat en närmast besatthet av Valparaiso. Vilket förövrigt är namnet på en av de få böcker han gav ut och det är just därifrån bilderna i utställningen kommer.

Rodrigo Gomes Riviera växlar mellan spanska, franska och engelska plus en tolk som ska översätta till svenska när han berättar om de utvalda fotograferna. Här gäller det att vara på topp om man ska hänga med. Han pekar och gestikulerar.
Alejandro Olivares utanförskapsbilder på unga män på crack med vapen i hand, står i stark kontrast med  Zaida Gonzalez färgglatt handkolorerade  småerotiska ikonbilder i likaledes egenmålade loppisramar.
Claudio Perez är både personligt närgången och avståndstagande i sina bilder från Inkarikets vägnät medan vi möter ett myller av folk i Mauricio Valenzuelas färgfotografier. Lite märkligare är dock hans ”antecknade bilder” då filmen i kameran tagit slut. Julia Toro och Nicolas Wormull heter de övriga två utställda fotograferna.
– Den yngste fotografen är 30 år och den äldste 85, berättar Rodrigo Gomes Riviera.
–  I katalogen presenteras 33 chilenska fotografer, inflikar Göran Nyström och berättar samtidigt om ett stort chilensk intresse för utställningen där såväl fotografer som andra redan aviserat sitt deltagande under kommande fotofestival.

Landskrona Foto View: Chile visas på museet 28 juni till den 28 oktober 2018.
Vid torsdagens vernissage invigs utställningen klockan 18.30 av Eva Zetterberg, tidigare vänsterpartistisk riksdagsman, talman, svensk ambassadör i Chile och numera Svensk-chilenska kulturinstitutets ordförande.

Rodrigo Gomes Rivera berättar om den flygrädde fotografen Claudio Perez närgångna bilder av inkaindianer samt avstånden i inkalederna.

Foto: Alejandro Olivarez.

Foto: Mauricio-Valenzuela.

Foto: Nicolas-Wormull.

Rodrigo Gomes Riviera bossar för fotofestivalen i Valparaiso och Jenny Nordquist gör detsamma i Landskrona.

 

En kommentar till "Den chilenska bilden i fokus"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Snart dags för sjätte fotofestivalen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser