Annons

Avancerat bedrägeriförsök mot Landskronaföretag

På måndagen utsattes ett företag i Landskrona för ett avancerat bedrägeriförsök. Bedragarna försökte få en anställd på företaget att sätta in nästan en halv miljon kronor till en bank i England. Företagets ekonomiansvarige fattade dock misstankar vilket nu resulterat i en polisanmälan.

Annons
 

Bedrägeriförsöket skedde via e-post.
– Jag fick ett mejl från vår VD igår morse. I mejlet undrade han om jag kunde göra en överföring till Storbritannien. Det var underskrivet av VD:n och mejlet skickades från hans adress, säger företagets ekonomiansvarige.
– En halvtimme senare kom ett nytt mejl. Där bad VD:n mig logga in på vår bank och föra över 44 918 euro vilket motsvarar cirka 461 884 kronor till ett namngivet konto i England och därefter mejla en kopia på överföringen.

Den anställde fattade dock misstankar och ringde upp VD:n.
– Han hade inte en susning om vad jag pratade om. Och då kontaktade vi polisen, säger han.
– Det var synnerligen avancerat då det inte fanns ett enda stavfel, å, ä och ö fanns med samt att det var VD:n som stod som avsändare. Men jag gissar att bedragarna blandat ihop oss med något annat företag. Några summor i den storleksordningen hanterar vi inte till vardags och definitivt inte med Storbritannien. Där har vi inga kontakter alls.

Bedrägeriet lyckades alltså inte denna gång men från det utsatta företaget vill man nu höja ett varningens finger.
– Det kan ju vara så att det sitter någon semestervikarie på något av företagen som blir kontaktade. Därför vill vi genom att gå ut via Landskrona Direkt för att varna andra, avslutar ekonomichefen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser