Unikt ridläger i vårskrudat Karlslund

Strålande väder när en av ridlägrets grupper skrittade in i Karlslundsparken. Foto: Ulf Bjarke
Strålande väder när en av ridlägrets grupper skrittade in i Karlslundsparken.
Foto: Ulf Bjarke

Under den gångna helgen genomförde Landskrona Ridklubb i samarbete med RBU, Rörelsehindrade Barn & Ungdomar, ett lyckat 3-dagars ridläger för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Tack vare ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne, kunde lägrets deltagare rida helt kostnadsfritt. Och inte nog med det – vädrets makter och Karlslundsparken bjöd också på en osedvanligt vacker inramning.

Landskrona Ridklubbs ridskolechef, Nina Persson, är utbildad instruktör för ryttare med funktionsnedsättningar och det är andra året i rad som LRK arrangerade ett läger för ryttare med funktionsnedsättningar. Ridskolechefen berättade att tanken på ett tre-dagars ridläger tog fart efter att hon genom två av sina elevers föräldrar fick kontakt med föreningen RBU, Rörelsehindrade Barn & Ungdomar. Efter fjolårets lyckade ridläger var det självklart att gå vidare och arrangerar ett ridläger även i år och med sponsring av Sparbanksstiftelsen Skåne.

Ryttare med familjer har bott i Semesterbyn i Borstahusen och ätit gott på Erikstorp. LRK har också lånat Badkolonin för att anordna kvällsaktiviteter för alla familjerna. Ridpassen genomfördes i två mindre grupper och man samlades i stallet inför varje pass. Efter uppsittning skrittade ekipagen in i Karlslundsparkens bokskog, som bjöd på en underbart ljus och skir vårskrud. I en glänta i parken hade man byggt en bana med koner och markhinder som ekipagen skulle följa – först i högervarv och sedan i vänstervarv i både skritt och trav. Det var förtjusta och lyckliga ryttare som njöt i fulla drag i vårsolen.

Nina Persson och ridlärare Elvira Reinhold ansvarade för ridpassen och varje ekipage fick hjälp av ledsagare från Landskrona Ridklubb. Nina berättade att man i förväg haft genomgångar och lärt ridklubbens ledare hur de ska göra och hur de ska bemöta barnen.
– Efter ridpassen har vi också haft en återsamling och pratat om hur det gick och svarat på frågor.

Det var påtagligt trötta men nöjda ryttare, hästar och ledsagare som ”skrittade av” innan det var dags för ridlägrets allra sista grupp att återvända till stallet. I stallgången konstaterade en mycket nöjd Nina Persson:
– Jag känner så mycket glädje och tacksamhet över att vi fick äran att arrangera detta unika läger. Jag hoppas verkligen att vi får tillfälle att arrangera fler sådana här ridläger.

Aron fick hjälp att sitta upp på sin häst med hjälp av ridklubbens lyftanordning.
Foto: Ulf Bjarke.
Linnea fick hjälp med uppsittningen av Nina Persson och sin mamma.
Foto: Ulf Bjarke.
Helt klart att Linnea njöt av ridpasset.
Foto: Ulf Bjarke.
Elin ledde ekipaget med Aron på hästen Jaruza över två cavalettibommar.
Foto: Ulf Bjarke.
David med pappa och farmor uppskattade helgens ridläger.
Foto: Ulf Bjarke.
Nina Persson vid Landskrona Ridklubb är utbildad instruktör för funktionsnedsatta och ansvarade för ridlägret.
Foto: Ulf Bjarke.
Ridpasset fick en härlig inramning i vårgrönskan.
Foto: Ulf Bjarke.
Felicia ledde Alicia på hästen Ansley genom en av portarna på banan.
Foto: Ulf Bjarke.
Det var full fart när Vega Malmgren hjälpte Hampus på Silje att trava genom portarna.
Foto: Ulf Bjarke.
Supportrar och deltagare följde en av ridlägrets grupper i Karlslundsparken.
Foto: Ulf Bjarke.
Glädje och lycka på hästryggen
Foto: Ulf Bjarke.

Text och bild: Ulf Bjarke/Foto261.se

Till arkivet