Fängelse och skyddstillsyn för en lång rad brott

Tre män och en kvinna från Landskrona i dryga 20-årsåldern dömdes på onsdagen för en rad olika brott av Lunds Tingsrätt. En 22-åring dömdes till två års fängelse för olaga frihetsberövande, grov misshandel och narkotikabrott. En jämnårig fick en månads fängelse för bedrägeri medan två andra dömdes till skyddstillsyn för en lång rad brott. Noterbart är att enbart advokatkostnaderna, som staten kommer att stå för, landar på nästan 1,5 miljoner kronor.

Det är en väldigt rörig historia som ligger bakom brotten. Det handlar i mycket korta drag om att en Svalövskille, som gärningsmännen misstänkte hade stulit narkotika av dom på en fest i en by utanför Landskrona, fördes till en fastighet i en annan mindre ort. Väl där utsattes han för ett flertal våldsbrott samt dödshot. Han tvingades också till att utföra bedrägerier som skulle ge pengar till gärningsmännen. Exempelvis tvingades han ta ett lån på 50 000 kronor, ett lån som dock stoppades. En summa kontanter hämtades också ut från målsägandens konto.

Efter drygt ett dygn i fångenskap lyckades polisen lokalisera målsäganden efter att vänner till honom slagit larm. Händelsen ägde rum i mitten av december 2017.

Utredningen har varit mycket omfattande och rättegången varade över tio dagar. Det betyder att advokatkostnaden landar på sammanlagt 1 488 327 kronor, en summa som staten står för.

Till arkivet