James Bond visas på hemmaplan – I Landskrona

James Bond alias Anders Cöster kommer till Landskrona Teater den 9 februari. Det är dags för Landskronaborna att få se Black Light - Den sista riktiga Bondfilmen.
James Bond alias Anders Cöster kommer till Landskrona Teater den 9 februari. Det är dags för Landskronaborna att få se Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen.

Så är den äntligen här – Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen med ingen mindre än Landskronaprofilen Anders Cöster i huvudrollen. Filmen visas på Landskrona Teater fredagen den 9 februari.

I april 2014 knackade det på dörren till redaktionen på Landskrona Direkt. Utanför stod Anders Cöster, lärare, fotograf och vän. Med sig hade han en nyhet och ett paket bondkakor.
– Det är Bondkakor med stort B, sade han och avslöjade nyheten om att han skulle spela James Bond i en film.

Den som känner den gode Anders vet säkert hur vi på redaktionen reagerade. Men det visade sig att det var helt sant även om det inte rörde sig om någon amerikansk storfilm med en budget i storlek med ett litet lands. Istället var det två småländska ”Bond-nördar” som hade kommit på den märkliga idén att göra en egen James Bond-rulle. Helt ideellt.

Black Light hade premiär den 20 maj 2017 i Strömsnäsbruk och sedan dess har filmen farit runt på turné.
– Ja, det verkar som att det aldrig blir mättat, säger Lars Gahlin,  som tillsammans med Mats-Ola Pålsson har regisserat Black Light.
– Det är helt galet. I helgen visades filmen för fullt hus i Växjö och dit kom folk ända från Öland.

Faktum är att det inte bara är vid filmvisningar som folk hör av sig och vill snacka Bond.
– Nejdå. Det finns de som är lika nördiga som vi är och dom gillar filmen skarpt, säger Lars Gahlin och skrattar.

Eftersom reglerna kring rättigheter är tuffa så får ingen tjäna några pengar på filmen. Därför går alla pengar oavkortat till Världens Barn.
– Jag vet inte om det är det galnaste av allt. Vi har fram till idag dragit in mellan 800 000 och 850 000 kronor. Det är något vi aldrig hade kunnat drömma om, säger Lars Gahlin.

Anders Cöster, som varit på många av filmens visningar runt om i södra Sverige, ser med skräckblandad förtjusning fram emot visningen på hemmaplan.
–  Det känns som att jag ska genomgå ett stålbad. Men jag har kört uppvärmning i Svalöv och senast i Växjö, säger Anders Cöster.

På frågan hur mycket James Bond han egentligen är svarar han så glasklart som han brukar.
– Jag har olika hattar och en av dessa är en James Bond-hatt. Men den har jag mest när jag kör bil själv och kollar efter förföljare i backspegeln, säger han och skrattar.
– Det är faktiskt kul att vara James Bond.

Hur upplägget runt föreställningen i Landskrona kommer att bli är inte spikat ännu.
– Jag funderar om vi ska komma på en tandemcykel, skojar Anders Cöster.
– Skämt åsido. Vi börjar med mingel och innan filmen tar vi ett snack. Det är också klart att vi efter filmen kommer att bege oss till en restaurang och äta ostron, som sig bör, avslutar James Bond. Eller Anders Cöster.

Läs mer:

Till arkivet