Bond på världsturné i Skåne

James Bond alias Anders Cöster kommer till Landskrona Teater den 9 februari. Det är dags för Landskronaborna att få se Black Light - Den sista riktiga Bondfilmen.
James Bond alias Anders Cöster ska på turné.

Som enda media från nordvästra Skåne var Landskrona Direkt inbjuda till världspremiären av den sista riktiga James Bondfilmen, Black Light. Premiären ägde rum i det lilla samhället Strömsnäsbruk strax norr om Markaryd. Förutom de drygt 200 inbjudna så samlades cirka 500 av samhällets 2000 invånare utanför Folkets Hus där premiären ägde rum. Nu ska filmen ut på världsturné i Skåne och första anhalt är Svalöv. Sedan kan det bli Landskrona men inget är bokat trots att James Bond är Landskronit.

En efter en gled limousinerna fram till entrén till anrika och nyrenoverade Folkets hus i Strömsnäsbruk med allt från regissörer och skådespelare till ljudsättare och klippare. Sist av alla kom James Bond och hans fru, det vill säga Landskronaprofilen Anders Cöster och Maria Johansson. Det var dags för film.

Känslan av de gamla Bond-filmerna var ofrånkomlig och såväl film- som ljudeffekter förde publiken tillbaka till biosalongerna för 40-50 år sedan. Bil- och båtjakter, slagsmål, eleganta och flirtiga damer och elaka skurkar som vill erövra världen saknades inte. Och det gjorde inte heller en stenhård men något åldrad James Bond, spelad av Anders Cöster.
– Det var första gången jag såg filmen i sin helhet. Jag är helt tom inombords nu. Det var bättre än jag hade kunnat drömma om. Det är ett helt otroligt jobb som görs bakom kamerorna och vid klippborden, var hans första kommentar, fem minuter efter filmens slut.

Det var dock inte många minuter Landskrona Direkt fick med amatörskådespelaren. Alla ville ta selfies och prata med den nya James Bond. Anders Cöster var och är kung i Strömnäsbruk!

Innan premiären minglades det och det sippades på åtskilliga skakade, inte rörda, Dry Martinis med en oliv. Därefter presenterade sig de båda regissörerna Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson vilka tackades av Monika Bengtsson från Världens Barn, organisationen som kommer att få varenda krona som filmen drar in.
– Det är ju så att vi av rättighetsskäl inte får tjäna något. Det är en helt ideell inspelning. Vi gör därför så att det kostar en peng att se filmen men hela denna går oavkortat till Världens Barn, sa Anders Cöster.

Nu kommer filmen till Svalöv. Den 12 augusti är det VIP-premiär med speciellt inbjudna och därefter kommer ett flertal föreställningar att visas.
– Det beror på hur stort intresset blir. Men är det i närheten så stort som i Strömsnäsbruk så blir det många. Vi har kört 18 helt fullsatta salongen och vid flera tillfällen har vi haft extra stolar, berättar Lars Gahlin och förklarar varför det blev just Svalöv.
– Niclas Nornemark som driver Kulturhuset i Svalöv har hjälpt oss med oerhört mycket och han tvekade inte en sekund när det blev tal om att spela upp filmen utanför Strömsnäsbruk, säger Lars Gahlin.
– Det är också väldigt nära Landskrona så vi hoppas att många av Anders Cösters kompisar och även andra Landskronabor tar sig till Svalöv den 12 augusti, säger regissör Lars Gahlin.

Många Landskronabor ser gärna att filmen även kommer till staden.
– Det kom upp som ett förslag eller önskning till Kulturnatten den 13 oktober när vi hade uppstartsmöte med arrangörer inför den. Vad som hänt sen och om någon aktör tagit tag i det har jag ingen info om tyvärr, säger Lila Johansson på kulturförvaltningen i Landskrona.
– Det är inte alls omöjligt. Men inget vi har bestämt ännu. Men visst hade det varit kul, säger Lars Gahlin.

Alla intäkter från filmen går till Världens Barn och i nuläget har filmen redan dragit in drygt 400 000 kronor.
– Jag har gjort mycket dumt i mitt liv men detta är jag jävligt stolt över, att ha bidragit till förmån för Världens Barn, säger Anders Cöster som tycker det hade varit kul att visa upp filmen i sin hemstad.
– Det hade varit fantastiskt. Tanken svindlar, säger han och skrattar.

Det går att bli profet i sin egen hemort. Fråga Lars Gahlin.
Herr och fru Bond.
Karnevalsaktuella Mariette  Hansson sjunger ledmotivet till Black Light.

Till arkivet