Annons

“Du ska klara dig i 72 timmar”

Hans Wallmark gästade Landskrona-Citadell Rotarykubb och talade om försvarspolitik och säkerhetsfrågor. Foto: Birger Olsson.

Landskrona-Citadell Rotarykubb har varje måndag lunchmöte på Hotell Öresund. Under den dryga timmen som medlemmar och gäster träffas hinner man både med klubbfrågor, lunch och ett föredrag. Måndagen den 27 november var Hans Wallmark på återbesök i Landskrona och pratade om svensk försvarspolitik och säkerhetsfrågor i omvärlden.

Annons
 

Han och hustrun Susanne bodde för cirka 20 år sedan i Landskrona och då introducerade Kurt Boström honom i Landskrona-Citadell RK där han blev medlem. Numera är det Ängelholms RK som är hemmaklubben. Hans Wallmark har arbetat som politisk chefredaktör på bland annat Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm där han också var kommunalråd för Moderaterna. År 2006 valdes han in i Sveriges riksdag. Susanne jobbar för övrigt idag som förvaltningschef på Malmö högskola.

Hans Wallmark är försvarspolitisk talesman för Moderaterna.
– Svensk säkerhetspolitik påverkas av utvecklingen i USA, Kina och Ryssland. USA är fortfarande världens största ekonomi. Det är en supermakt och det kommer man inte ifrån. Bilden av USA är något mer oklar nu under Trumps presidentskap, men han har några skickliga ministrar som räddar vad han ställer till med.

Beträffande Kina och Ryssland ser det lite annorlunda ut enligt Hans Wallmark.
– Kina är på väg att bli den största ekonomiska makten i världen. De kommer snart att gå om USA. Och de håller på att rusta upp militärt. Men Kina koncentrerar sig på närområdet. Det är där konflikterna finns idag beroende på Kinas anspråk på ”kobbar och skär” i sydkinesiska sjön. Många länder i området är oroliga för den kinesiska expansionen och vad den kan leda till.

– Ryssland vill gärna se sig som en regional stormakt, men har inte ekonomiska resurser till att vara det. I statsbudgeten är det militär upprustning och medborgarnas pensioner som prioriteras. Mer räcker finanserna inte till.

I Sverige beräknas nästa försvarspolitiska beslut komma under 2020 och då med ökat fokus på totalförsvaret. En viktig fråga enligt Hans Wallmark.
– Den senaste tiden har försvarsfrågan i Sverige i stor utsträckning handlat om Patriots – en amerikansk luftvärnsrobot – och den militära övningen Aurora. Den senare var till för att identifiera fel och brister i försvarssamarbetet som Sverige har med bland andra USA.

Hans Wallmark kommenterade också relationen till Peter Hultqvist. Under sommaren när IT-skandalen på Transportstyrelsen avslöjades och behandlades politiskt fanns det ändå väldigt många andra frågor som de båda var tvungna att kommunicera kring.
– Vi valde att aldrig prata om Transportstyrelsen med varandra!

Skall man då vara rädd och orolig i dagens Sverige?
– Nej, det tycker jag inte. Men man skall vara förberedd. Varje medborgare har ett 72 timmars ansvar att klara de egna behoven om en allvarlig kris uppkommer.

Inrapporterat av:
Birger Olsson
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser