Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.7°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

UF-företagare ska sälja försvarsspray

Såhär ser prototypen ut för det försvarsspray som Defend UF har tagit fram. De som ska säljas kommer att vara färggladare.

Fem gymnasieelever som går i andra ring på Procivitas i Lund, men är hemmahörande i Landskrona med omnejd, har tagit fram ett överfallsspray under sitt projekt som UF-företagare. Landskrona Direkt sammanförde fyra av eleverna med  Landskronas kommunpolis Anders Enqvist för att diskutera nyttan med ett försvarsspray.

Annons
 

Tanken att bli försäljare av produkten kläcktes av eleverna förra året då de skulle ta fram en idé om ett UF-företag. Och nu har de gått från ord till handling och startat Defend UF.
– Vi har tagit fram en prototyp av ett försvarsspray med tre i ett-funktion där försvarssprayet är pigmenterat, det vill säga färgat, och detta kombineras med överfallslarm. Vårt mål är att det även ska finnas en GPS på flaskan, säger Ida Pettersson.

Ett annat faktum som gör UF-företagets spray unikt är designen.
– Produkten ser ut som en parfymflaska vilket gör att ingen misstanke kring att man har ett försvarsspray väcks, men det som gömmer sig bakom flaskan kan ge dig den tryggheten du behöver, säger Afthab Ghotby.

Landskrona Direkt sammanförde de unga företagarna med kommunpolis Anders Enqvist i Landskrona som tittar på sprayflaskan.
– Det är ju sorgligt att man ska behöva ta fram sådana produkter, säger han.
– Men det handlar ju mest om trygghet. Förhoppningsvis kommer inte sprayen till användning.

Anders Enqvist är noga med att poängtera att det fler sätt att öka tryggheten om man är orolig för att råka ut för ett överfall.
– Det finns flera saker man bör tänka på, säger polismannen och fortsätter.
– Det är alltid bra om man går två och två eller ännu fler tillsammans. Om man kan, ska man även försöka hålla sig till upplysta vägar och trottoarer. Och sist men inte minst, är man berusad så är man ett lättare offer. Ju nyktrare man är desto större är chansen att man slipper att bli överfallen.

Nu väntar en aktiv höst och de fem ungdomarna hoppas kunna sälja minst 300 sprayflaskor.
– Det är målet. Vi ska ut på bland annat mässor och julmarknader. Men vi har även kontaktat större företag och föreslagit vår produkt som julklappar till de anställda. Då visar ju företaget att de är rädda om de som jobbar hos dom, avslutar Ida Pettersson.

Fakta om UF
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Landskronas kommunpolis Anders Enqvist träffade UF-företagarna Kalle Mörne, Ida Pettersson, Aftab Ghotby och Astrid Nilsson för att tala om försvarsspray. Saknas på bilden gör ungdomarnas klasskamrat och kompanjon Erik Andersson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser