Annons
Fredagen den 21:e januari
1.8°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

IT-VD skippar datorn

IT Gårdens VD Johan Henckel håller i en presentation men hjälp av sin smartphone.

I sin logotyp har IT Gården tagit med sin slogan – stressfri-IT.
Stressfri? My ass… alla som arbetar med datorer har någon gång hamnat i den berömda stresskonen. Ett tungt ansvar vilar på Landskronaföretaget som sedan starten för 18 år sedan sysslat med drift, hosting och molnlösningar och samtidigt valt att kalla det stressfri-IT.  Mitt i detta stressfria lugn har företagets VD, Johan Henckel, nu dessutom bestämt sig för att vara utan sina datorer i 30 dagar och istället se om det kan räcka att ha en smartphone i verktygslådan. Han har kommit halvvägs.

Annons
 

30 dagar. Så lång tid ska IT Gårdens VD, Johan Henckel, klara sig utan dator och istället endast använda sin smartphone tillsammans med anpassad paketerad teknik. Nu är han halvvägs in i utmaningen som delat världens IT- infrastrukturexperter i två läger. Kan en smartphone ersätta datorn helt?

Datorn i respiratorn
Redan 2015 rapporterade den amerikanska tidskriften Wired Magazine att inom två år kan datorn vara ersatt av en smartphone. PC-marknaden sjönk mellan 10 och 12 procent under fjolåret. Samtidigt slår smartphonetillverkaren Samsung försäljningsrekord med en ökning på runt 300 procent det senaste året.

Två veckor återstår men redan nu är Johan Henckel på god väg att förändra sina arbetsvanor.
– Självklart har det varit en omställning att börja använda en ny teknik. Det har kliat lite i fingrarna att ta fram min laptop under kvällarna, säger han samtidigt som han intygar att det gått över förväntan bra trots alla uppgifter som en VD för ett IT-företag har.
– Jag har fått en otroligt positiv respons. Många är nyfikna på hur de kan använda samma lösning, säger han och berättar gladeligen om alla teknikaliteter och finesser som finns.

På vilka sätt har då mobilen använts så här långt?
– Mobilen har använts för allt. Jag har exempelvis varit i Norge och genomfört presentationer. Jag har dessutom arbetat i våra interna system och attesterat fakturor samt skrivit ut avtal för att nämna några uppgifter. Varje månad har vi fredagsmöte för alla medarbetare på IT Gården som jag genomförde via Skype då vi har kontor på flera platser i Sverige, berättar Johan Henckel.

– Nu när halva utmaningen är avklarad anser jag den har gått över förväntan, säger han och berättar om en komponent som gör att han via mobilen alltid har sin desktop tillgänglig.
– Den är alltid på samma ställe, uppdaterad och synkad. Dessutom känner jag mig tryggare, då jag alltid har information kvar vad som än skulle hända min telefon.

Skulle hans mobil bli stulen eller gå sönder så kan han vara igång och jobba igen på bara några minuter från vilken enhet som helst. Johan Henckel riskerar aldrig att någon data faller i orätta händer eftersom den aldrig lämnar IT-Gårdens datacenter.
– Det som varit utmanande är att göra anteckningar på möten. Men ju längre vi kommer blir jag mer och mer övertygad om att detta är ett hållbart, avslutar han.

Än har Johan Henckel inte på riktigt slängt laptopen i papperskorgen men på Landskrona Direkts bilduppmaningen var han med på noterna.

En kommentar till "IT-VD skippar datorn"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | IT-VD utan dator

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser