Landskrona avvaktar med tiggeriförbud

Torkild Strandberg på väg in till måndagens kommunfullmäktigemöte.
Torkild Strandberg (L)avvaktar med att föra fram ett tiggeriförbud i Landskrona.
Torkild Strandberg på väg in till måndagens kommunfullmäktigemöte.
Torkild Strandberg (L) avvaktar med att föra fram ett tiggeriförbud i Landskrona.

Länsstyrelsen Skåne upphävde idag det så kallade tiggeriförbudet som Vellinge ville införa i sina lokala ordningsföreskrifter. Därmed kommer Landskrona stad att avvakta i frågan. Det meddelar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L)  till Landskrona Direkt på måndagen.

– Det var inte något oväntat besked från Länsstyrelsen. Nu följer vi om Vellinge kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten, säger Torkild Strandberg och menar att det i slutändan är en nationell fråga.
– Idag finns ingen majoritet för ett tiggeriförbud i riksdagen men det kan ändra sig fort, säger han och medger samtidigt att tiggeriet på Landskronas gator minskat på sistone.
– Det är inte bara i Landskrona. Det är en generell bild över hela landet.

Någon akut lösning för de som idag sitter utanför CityGross eller Ica Kvantum har inte Torkild Strandberg. Istället hävdar han att ansvaret vilar tungt på tiggarnas hemländer.
– Bulgarien och Rumänien har ett stort ansvar att lösa problemet. Det är ingen värdig och hållbar lösning att EU-medborgare kommer till Sverige i februari och sitter i snöglopen och tigger pengar utanför ICA.

Läs mer: Inget tiggeriförbud i Vellinge

 

Till arkivet