Annons
Fredagen den 21:e januari
1.3°C 10.1m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Sofia Albertina stängs för slutrenovering

Blyglasfönsterna i långskeppet monterades upp inför återinvigningen i april.
Foto: Hjördis Thelander

Nu stänger Sofia Albertina kyrka under två veckor för ställningsbygge och montering av de resterande blyglasfönsterna. Fönsterna var den i särklass största posten under renoveringen av kyrkan. De var dessutom i mycket sämre skick än man kunnat ana. Restaurering av blyglasfönsterna är ett tidskrävande hantverk och först efter sommaren har allt blivit monteringsfärdigt.

Annons
 

Den uppmärksamme flanören i har troligen redan noterat att det återigen ligger material till byggställningar i Sofia-parken. Måndagen den 21 augusti stängs kyrkan för ställningsbygge och montering av de resterande blyglasfönsterna.

När kyrkan åter togs i bruk i april, efter renoveringen, var några av blyglasfönsterna fortfarande under restaurering. Nu är detta klart och under vecka 34 och 35 kommer de återstående blyglasfönsterna att monteras upp på sina platser.

Kyrkan öppnar därefter återigen måndagen den 4 september.

Fakta:
Sofia Albertina kyrka genomgick en omfattande renovering under hela 2016 och en bit in på 2017. Den enskilt största posten i samband med renoveringen visade sig vara kyrkfönstren, som var i betydligt sämre skick än man tidigare trott. Här tillverkades en helt ny bärstruktur med ytterfönsterbågar i nytt gjutjärn med laminerat glas. De gamla blyglasmålningarna monterades i egna bågar som innerfönster.

 

Byggnadsställningar har kommit på plats utanför kyrkan, vecka 34 och 35 monteras de sista nyrenoverade blyglasfönsterna upp i koret.
Foto: Hjördis Thelander

Måndagen den 21 augusti stängs Sofia Albertina kyrka under två veckor. Då sätts de
resterande och nyrenoverade blyglasfönsterna på plats i koret.
Foto: Hjördis Thelander

Läs mer: På rundtur i Sofia Albertina

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser