Annons

På rundtur i Sofia Albertina

På söndag nyöppnas Sofia Albertina kyrka. Då kommer allmänheten för första gången på mycket länge träda in genom porten som nu har den gröna originalfärgen man funnit efter noggrant renoveringsarbete.

Sofia Albertina kyrka nyinvigs efter en totalrenovering på söndag. Om detta har vi skrivit tidigare i veckan. Själv kunde vi dock inte bärga oss. Vi fick en rundtur  i helgedomen tillsammans med kyrkans fastighetschef Peter Grims.

Annons
 

Rundvandringen började med ett varv på utsidan. Peter Grims berättade om hur delar av fogarna gjorts om och att alla fogar kyrkans stensockel var nya.
– Det är otroligt. Tänk att allt är så fantastiskt rakt trots att kyrkan är byggd på mark som tidigare varit sjöbotten, säger han.

Fastighetschefen berättar ingående om gjutningen och hur fönsterpartierna renoverats och till stora delar gjorts om helt. Vattenavrinningen från taket har också varit en nöt att knäcka.
– Förr rann allt vatten rakt mer i marken. Sen spred sig fukten upp i väggarna och på så vis angreps byggnaden av fukt såväl uppifrån som från marken.

Den skarpsynte noterar också att en del stuprör är svarta medan övriga är rödbruna.
– När vi ringde och skulle beställa dom så råkade personen som ringde blanda ihop två siffror i färgkoden. Och så blev det med det, säger Peter Grims och skrattar.

Väl inne i kyrkan tar fastighetschefen med redaktionen på en rundtur som först går upp i klocktornen och sedan ner i källaren. Inget har lämnats åt slumpen.
– Nej, det här är en arbetsplats och jag som fastighetschef ansvarar för att de som jobbar här ska kunna göra det utan att komma till skada. Dessutom ska faciliteterna vara goda, säger han och visar in oss i ett modernt kök för en kopp kaffe.
– Det känns som att jag gjort mitt OS nu, säger Peter Grims och skrattar.
– Men förstå mig rätt. Jag hade gärna gjort något liknande igen. Vem vill inte göra två OS? Men här finns mycket annat att göra i församlingen. Bland annat så har bäst före datumet för pastorsexpeditionen gått ut för länge sedan. Men vi får se vad som sker här näst.

När det är dags att gå in i själva kyrksalen så sker det under absolut tystnad. Anledningen är att en pianostämmare är i full gång att stämma ett piano. Väl ute igen frågar vi vad hela kalaste gått loss på.
– Vi budgeterade med 30 miljoner kronor men lär landa på 40. Vi har fått 11 miljoner i statligt bidrag och söker ett antal miljoner till. Hur många det blir får vi se.

Nu återstår att fräscha upp inför söndagen invigning.
– Då ska här vara representabelt. Men det återstår en hel del. Vi kommer bland annat att hålla stängt under två månader i augusti för att då åter resa byggnadsställningar inne i kyrkan när de sista blyinfattade fönsterna ska sättas på plats.  

Peter Grims berättar om kyrkofönstrets tio kassetter.

Bland skrymslen och vrår tar Peter Grims med Landskrona Direkt på en upptäcktsfärd i kyrkans inre.

Säkerhetslinor och karbinhakar finns nu på plats i det branta trapporna längst upp i tornet.

Det gamla urverket står kvar.

Uppe i klocktornet har nu portarna försätts med gummilister för att täta.

Församlingens värdefulla textilier som för hängde på rundstav har nu fått en modern förvaringsplats i rum som både är avfuktade och tempererade för ändamålet.

Det tidigare kapellet är omgjort till en kök.

Under mark finns stora utrymmen där det idag förvaras extra sten och fönster.

Samtliga fönster är totalrenoverade.

Lampkronorna är putsade och pianot är stämt.

Grunden till Sofia Albertina kyrka lades 1754 men först 1816 var de båda kyrkotornen på plats. Något som än idag kan se i tegelskiftningarna.

Här hittar du söndagens program:  Kyrkan nyöppnas och bjuder in till festmässa

 

En kommentar till "På rundtur i Sofia Albertina"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Sofia Albertina stängs för slutrenovering

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser