Annons

Kyrkan nyöppnas och bjuder in till festmässa

Blyglasfönsterna är renoverade, konserverade och monterade i nya innerbågar av stål.
Foto: Hjördis Thelander

Sofia Albertina kyrka har varit stängd i drygt ett år på grund av en omfattande renovering.
På Palmsöndagen den 9 april öppnar kyrkan igen. Nyöppningen firas klockan 11 med en festmässa, sedan följer bland annat föredrag av Åke Jönsson, mingelmat och en grandios körkonsert.

Annons
 

På söndag är det dags. Då öppnas de nymålade portarna till Sofia Albertina kyrka upp igen. Renoveringen av Sofia Albertina kyrka startade efter trettonhelgen 2016 och har omfattat i stort sett hela byggnaden. El, VVS, fasad, fönster, dörrar, handikappramper, innerväggar, takmålningar, ljuskronor, etcetera har fått genomgripande och samtidigt en varsam restaurering.

Ursprungsplanen var att kyrkan skulle vara klar till Lucia 2016.  Detta gick dock inte – kyrkfönsterna var i sämre skick än man trott och bland annat fick nya fönsterbågar tillverkas i modernt gjutjärn. 

I glädje och sorg är nu kyrkan redo att åter ta emot besökare och det hela inleds med ett festprogrammet, söndagen 9 april, enligt följande:
Klockan 11.00 Festmässa
Kyrkoherde Bengt Karlgren leder mässan. Församlingens präster och musiker deltar. Barnkörerna, Vox Nova, Vokalensemblen samt en brasskvartet medverkar under ledning av Dag Videke.

12.30 Rundvandring, mingelmat och tipsrunda för barn
Se kyrkan och besök tornen och dess utrymmen. Peter Grims, kyrkans fastighetschef och Anders Nyström, arbetschef från Bröderna Bergströms Bygg AB, finns tillgängliga för att svara på frågor om renoveringen. Församlingens kyrkvaktmästare är på plats.

13.45 Föredrag av Ingrid Sjöström
Ingrid Sjöström, före detta antikvarie vid Riksantikvarieämbetet och en av författarna till boken ”Kyrkornas hemligheter”, berättar om kyrkans tillkomst och vilka ideal som rådde när kyrkan uppfördes.

14.30 Föredrag av Åke Jönsson
Forskaren och författaren Åke Jönsson berättar om hur Landskrona stad såg ut vid kyrkans tillkomst.

16.00 Körkonsert
Vokalensemblen, solister och stråkkvartett framför musik av bland annat N E Lovén, B W Hallberg och Mozart. Dirigent: Dag Videke.

Nya bärkonstruktioner till kyrkfönsterna, lyfts på plats. Foto: Hjördis Thelander

Renoveringen har dragit ut på tiden mycket på grund av att kyrkofönsterna var i sämre skick än vad man först trott.
Foto: Hjördis Thelander

Fönsterbågar i modernt gjutjärn tillverkades – de gamla var i för dåligt skick för att renoveras. Här sätts den halvmåneformade fönsterbågen på plats i bärkonstruktionen.
Foto: Hjördis Thelander

Byggnadsställningarna togs ner för ett par veckor sedan men framför kyrkan kommer det att vara en byggarbetsplats i i drygt 1,5 år till.

Det var för på dagen ett år sedan Landskrona Direkt gjorde ett studiebesök på byggarbetsplatsen. Se hur det såg ut då.

Höjdarjobb inne och ute

En kommentar till "Kyrkan nyöppnas och bjuder in till festmässa"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | På rundtur i Sofia Albertina

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser