Annons

Höjdarjobb inne och ute

Hela Sofia Albertina kyrka är täkt av byggnadsställningar såväl utomhus som inomhus.

Hela Sofia Albertina kyrka är täckt av byggnadsställningar såväl utomhus som inomhus.

Efter en hel del förarbeten kan nu renoveringen av Sofia Albertina Kyrka börja på allvar. Sedan kyrkan stängdes efter trettonhelgen har tiden mest gått åt till att sätta upp byggnadsställningar såväl på utsidan som inne i kyrkan. Nu väntar allt från hårt grovarbete till extremt finlir under drygt åtta månader. Tanken är att portarna ska slås upp till Lucia den 13 december.

Annons
 

Det kan inte ha undgått någon att Sofia Albertina genomgår en rejäl ansiktslyftning.  Det är dock inte bara på utsidan som kyrkan rustas upp. Inne i det heliga rummet är allt är utrivet. Istället består hela kyrkorummet av byggnadsställningar.
– Orgeln är i och för sig kvar. Den har täkts med en påse med övertryck så att det inte ska komma in damm, säger Peter Grims, fastighetschef i Landskrona församling.

Det tunga arbetet inomhus består till stor del av putsarbete. 1,2 meter upp från golvet ska putsen på väggarna knackas ner innan ny puts ska upp. Samtidigt ska bland annat byggas ett nytt pentry samt en ny handikappanpassad toalett.
Mitt på golvet i rummet har man lyft av en stenplatta och i hålet står en stol.
– Stolen står där så att ingen ska snubbla, säger Peter Grims och fortsätter.
– Vi håller på att undersöka hur det ser ut under stenplattorna. Tanken är att kablar för el och en ny ljudanläggning ska gå under golvet. Dessa har tidigare dragits ute, förklarar han.

Den största utmaningen och det dyraste arbetet i 30-miljonersprojektet kommer att bli restaurering av alla fönster.
– Vi har tio stora fönster med konstglas och fyra utan. Varje fönster består av 10 delar som var och en väger 70-100 kilo. Dessa verk är oerhört sköra då vädrets makter gått hårt åt dom. En del är till och med spruckna. Alla dessa plockas ner med största försiktighet och fraktas till en firma i Malmö som kommer att renovera varje del, ruta för ruta.

Ett stort men pilligt arbete kommer även att äga rum inne i kyrkan.
– Det är en konservator som millimeter för millimeter kommer att gå genom alla vägg- och takmålningar och förbättra dessa där det behövs och behovet är stort, säger Peter Grims och tittar på en ljusgrå vägg med en mörkgrå ruta mitt på.
– Denna väggen är skrubbad överallt utom där i mitten, säger han och pekar på den mörkgrå rutan.
– Så mycket smuts finns det på väggar och tak idag.

Förutom att fasaden på utsidan också ska tvättas så kommer entrén att se annorlunda ut när allt är klart.
– Hela trappan kommer att lyftas och flyttas ut ungefär till den första kantstenen. Sedan kommer det att byggas ramper i sten på båda sidorna så att rullstolsbundna och de som använder andra typer av hjälpmedel ska kunna ta sig in kyrkan utan problem, säger Peter Grims och fortsätter.
– Dessutom kommer samtliga dörrar att målas i en grön färg som en antikvarie har lyckats spåra som originalfärg.

Allt detta arbete kräver såväl ekonomiska resurser som mycket mantimmar.
– Allt som allt räknar vi med att det kommer att kosta cirka 30 miljoner kronor varav 11 kommer från ett statligt bidrag. Gällande personal så jobbar här cirka 25 personer när det är som mest. Men hur många arbetstimmar det kommer att bli sammanlagt om man räknar in alla som deltar på något sätt och sedan funderar på x antal kronor i timmen i lön? Det vill jag inte tänka på. Jag tycker vi pratar om något annat, avslutar Peter Grims med ett snett leende.

Lyktorna framför kyrkans huvudentré liksom trapporna kommer att flyttas längre ut på trottoaren. Detta för att ge plats åt en handikappramp.

Lyktorna framför kyrkans huvudentré liksom trapporna kommer att flyttas längre ut på trottoaren. Detta för att ge plats åt en handikappramp.

Kyrkan är idag täkt av byggnadsställningar. Utvändigt kommer kyrkan att tvättas av innan fogarbeten påbörjas.

Kyrkan är idag täckt av byggnadsställningar. Utvändigt kommer kyrkan att tvättas av innan fogarbeten påbörjas.

Även invändigt är väggarna täckta av ställningar. Den pampiga orgeln är inplastad liksom de pampiga ljuskronorna i taket.

Även invändigt är väggarna täckta av ställningar. Den pampiga orgeln är inplastad liksom de lika pampiga ljuskronorna i taket.

Peter Grims, fastighetschef i Landskrona församling.

Peter Grims, fastighetschef i Landskrona församling.

Fönsterrenoveringen kommer att sluka en stor del av budgeten.

Fönsterrenoveringen kommer att sluka en stor del av budgeten.

En av entréportarna har provmålats i den gröna färg som de en gång haft och som också är meningen att de ska ha i framtiden.

En av entréportarna har provmålats i den gröna färg som de en gång haft och som också är meningen att de ska ha i framtiden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser