Annons

Polisen varnar för fräcka tjuvar på karnevalen

Polisen uppskattar karnevalen men varnar för unga tjuvar.

Storstadsproblemen med barn och ungdomar som driver omkring på gator och torg och lever på mer eller mindre kriminell verksamhet har hittat till Landskrona. Polisen varnar nu för att Landskronakarnevalen ska locka till sig fler av dessa ungdomar.

Annons
 

– Vi vet att de som greps i samband med ett villainbrott på Symfonivägen för ett par veckor sedan utfördes av ungdomar som inte är från Landskrona. Det samma gäller den unga kille som greps i samband med ett inbrott i en leksaksaffär nyligen. Vi vet inte var dom bor men de har kommit över Sommarkort och reser runt och stjäl, säger Olle Olsson på Landskronapolisen.
– Tills nyligen höll dessa till i Stockholm och Göteborg men nu har de spridit sig söderut.

Polisen vill särskilt varna för följande tillvägagångssätt som inträffat i framför allt Helsingborg på senare tid.
En kraftig knuff vilket gör att brottsoffret ramlar till marken eller tappar balansen. Det kan inträffa på exempelvis gångväg, trottoar eller trappa. I tumultet inträffar stölden. Polisen varnar också för “trixande”, kramande eller en axelklapp. Förövaren närmar sig offret och “trixar” med en fiktiv “boll” vilket avslutas leende med en kram eller klapp på axeln. I samband med detta inträffar stölden. Främst är det halskedjor av guld som stjäls men även andra smycken, plånböcker och handväskor. Däremot tyder mycket på att stölder av smartphones minskat kraftigt då de inte verkar vara lika attraktiva på hälerimarknaden. Förövarna är pojkar i tonåren, runt 15 till 19 år. Ibland arbetar de i grupp, ibland ensamma.
Hittills har offren ofta varit äldre, runt 70 till 80 år, ofta gående med hjälp av en rullator. Men även yngre och par har drabbats.
– Även berusade personer är en målgrupp för ungdomarna. Det gäller att vara vaksam samtidigt som man naturligtvis ska roa sig. Karneval är kul och det ska bli riktigt roligt att köra igång i år igen, säger Olle Olsson.
– Det är viktigt att man har koll på sina tillhörigheter och hjälps åt när man är ute.

Det kommer inte att finnas fler poliser i Landskrona under karnevalen än vanligt. Olle Olsson poängterar dock att det finns många på plats som kan hjälpa.
– Förutom vi poliser så kommer det att finnas ordningsvakter, personal från Röda Korset, personal från kommunens fältgrupp, nattvandrare, föreningen Vuxna för trygga tjejer samt rekordmånga polisvolontärer. Alla dessa är i ett nätverk som har kontakt. Det betyder att det finns många personer på Karnevalen som är behjälpliga vid behov, avslutar Olle Olsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser