Finland nordiska mästare i fotografi

En dansk (Joakim Eskildsen) och en svensk (Hasse Persson) fotograf förklarar storheten i finsk fotografi.
En dansk (Joakim Eskildsen) och en svensk (Hasse Persson) fotograf förklarar storheten i finsk fotografi.

Landskrona firar Finland 100 år genom att sätta fokus på finskt fotografi. Fram till den 17 september kan man på Landskrona Museum ta del av Landskrona Foto View Finland, en utställning i tre delar som enligt expertisen slår det mesta och bästa inom svensk fotografi.

– Skälet till att vi valde Finland är att de i år firar sina 100 år av självständighet men dels också för att vi under fotofestivalen fått frågor om varför vi inte visar mer fotografi från Finland. Den är väldigt intressant och väldigt bra, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto.
– Den finska fotografin är mångskiftande och har de senaste 20 åren fått ett stort internationellt genomslag.

Utställningen koncentrerar sig på den finska fotografin idag.
– Den historiska delen finns med i katalogen, där 33 fotografer presenteras. En tredjedel av dessa finns med i utställningen, säger Göran Nyström.   

Landskrona Foto View lanserades 2014 och varje nytt år vigs åt att undersöka och ställa ut fotografi ur ett noga utvalt lands fotoskatt. Efter Turkiet, Tjeckien och Irland är det nu alltså  det finska fotoundret som ska genomlysas. Till sin hjälp har man denna gång tagit Timothy Persons, adjungerad professor vid Aalto-universitetet i Helsingfors och fotograf Hasse Persson, tidigare konstnärlig ledare för Hasselblad Center, vilka har kuraterat utställningen.
– Finland är väldigt, väldigt speciellt, poängterar Hasse Persson som redan 2003 gjorde en stor utställning på Hasselblad Center i Göteborg med finsk fotografi.
– Det var en passning till fotohögskolan i staden så att de skulle få se bra fotografi, säger han med ett snett leende och berättar att han sedan gjorde liknande utställningar i Stockholm och Borås.
– Men sedan 2006 har finsk fotografi knappast visats i Sverige. Det tror jag beror på att det finns en beröringsskräck, på samma sätt som att vi inte åkt dit och tittat på hur de bedriver skolundervisning, trots att Finland ligger i världstopp i Pisa-undersökningar samtidigt som Sverige sjunkit som en sten, säger han och uppmanar de svenska fotoinstitutionerna att i detalj studera hur man gör vi Aalto-universitetet i Helsingfors.

En fotoskola i världsklass i kombination med att fotograferna som utbildas ”måste ut i världen och exponeras för att bli konkurrenskraftiga”, gör att Finland nu leder matchen om internationell ryktbarhet mot Sverige med 6-1, enligt Hasse Persson.
– I Sverige sår vi tusentals frö och hoppas att några ska gro. I Finland har man inte haft råd med detta och istället vårdat varje planta ömt samtidigt som man varit stenhård i gallringen.

Det första som möter besökarna är Niko Luomas storslagna, färgrika, överlappande och obegripliga bilder.
– Han tittar inte framför kameran utan in i den. Han utnyttjar kamerans möjligheter.  Hans bilder är analoga men kan bestå av sammanlagt 14 000 exponeringar, förklarar Hasse Persson och man blir knappast överraskad när han berättar att fotografen numera också ägnar sin tid åt klassiskt måleri.

Bland The Helsinki Schools yngsta medlemmar får besökaren ytterligare stifta bekantskap med hur man använder det fotografiska mediet som redskap för sin konstnärliga verksamhet. Bland annat visas svartvita bilder av  platsskulpturkonst i form av repbundna stenblock samt performanceliknande avbildningar.
I ett angränsande rum ges en soloutställning av Ulla Jokisalo som skapar med hjälp av fotografier, nål, tråd och saxar.
– Hon har haft en absolut enastående karriär och jag tror att hon kommer att få Hasselbladspriset framöver, säger Hasse Persson.

På museets fjärde våning presenteras verk av fotograf Pentti Sammallahti och ett urval av hans tidiga elever såsom Jorma Puranen, Jyrki Parantainen och den lysande danske stjärnan Joakim Eskildsen som Landskronapubliken känner sedan hans formidabla utställning om romer på Landskrona konsthall 2011.
Här får vi nu ta del av tre av hans projekt, det avslutade American Realities samt de pågående  Cuba samt Home Works. I det sistnämnda har han under drygt ett decennium fotograferat sin omedelbara närhet och sina barn.

Om du funderar på att själv ge ut en fotobok så missa för allt i världen inte montrarna med Joakim Eskildsens minifotoböcker.
– När jag arbetar med en bok så gör jag ofta sådana här små böcker som jag kan ha med mig i kavajfickan.  Jag kan då visa upp bilderna för de jag möter och stämma av deras reaktioner. Det är ett bra sätt att redigera på, säger den danska världsstjärnan som i hemlandet betraktas som en finsk fotograf.

Niko Luoma, Self titled adaptation of The Yound Ladies of Avignon (1907), 2015. From the series Adaptions Archival. Foto: Niko Luoma, courtesy Gallery Taik Persons.
Ulla Jokisalo, Under Supervision, från 2008. Foto: Ulla Jokisalo, courtesy Gallery Taik Persons
Hasse Persson berättar om hur kameran används som ett redskap åt exempelvis en performanceartist.
Joakim Eskildsen har medvetet gjort en anspråkslös hängning av sitt pågående projekt Home Works.
Pentti Sammallahti är antagligen ett av de mest välbekanta namnen inom finsk fotografi. Här med en ödesmättad bild från Ryssland. På Penttis bilder förekommer ofta djur och inte minst hundar.
– Han har ofta hundgodis med sig när han ska fotografera, säger Hasse Persson.
Foto: Pentti Sammalahti, courtesy Gallery Taik Persons.

 

 

Till arkivet