Storslagna segelfartyg i Öresund

Det kan bli en mäktig syn när skeppen i Tall Ships Races passerar i sundet på måndag.
Det kan bli en mäktig syn när skeppen i Tall Ships Races passerar i sundet på måndag.

Fram med kikare och teleobjektivet. Får vi hoppas på klart och fint väder när ett femtiotal ståtliga fartyg, tävlande i Tall Ships Races, passerar i Öresund på måndagskvällen. Det är stor variation bland fartygen där vissa är över 100 år och några är tämligen unga. De mäktiga fartygen kommer från 18 olika länder världen över. 

Fartygen deltar i The Tall Ships Races 2017 och havskappseglingen går mellan fem värdhamnar i Östersjön. Med start i Halmstad seglar fartygen till Landskronas finska vänort Kotka. Därifrån tar man sig sedan till Åbo  och vidare till Klaipeda i Litauen på sin resa mot det slutliga målet i Szczecin i Polen.

Håll utkik efter Norska Sörlandet, världens äldsta operativa fullriggare. Sörlandet byggdes 1927 i Kristiansand som skolskepp för sjömansupplärning för pojkar och är idag tillgänglig för upplevelser för ungdomar i alla åldrar.

Några av fartygen som passerar i sundet är:

Santa Maria Manuela
Hemmahamn: Aveiro, Portugal
Byggd: 1937
Klass: A
Längd: 62,64 m

Sörlandet
Hemmahamn: Kristiansand, Norge
Bygd: 1927
Klass: A
Längd: 56,7 m

Rupel
Hemmahamn: Boom, Belgium
Byggd: 1996
Klass: B
Längd: 17,55 m

Cisne Branco
Hemmahamn: Rio de Janeiro, Brasilien
Byggd: 1999
Klass: A
Längd: 75,9 meter

Shabab Oman ll
Hemmahamn: Muscat, Oman
Byggd: 2017
Klass: A
Längd: 69,92 m

Constantia
Hemmahamn: Solna, Sverige
Byggd: 1908
Klass: B
Längd: 23,05 m

Till arkivet