Annons

Kommunalråden tycker till om budgetmötet

Birgitta Persson (M) i talarstolen när kommunfullmäktige debatterade budgeten för kommande år.

Förra veckans budgetförhandlingar i kommunfullmäktige var långa och emellanåt tuffa. Landskrona Direkt har ställt två frågor till stadens kommunalråd. Dels vad de anser om budgetbeslutet och dels vad de tycker om själva debatten i fullmäktigesalen.

Annons
 

Vad tycker du om kommunfullmäktiges budgetbeslut?

Torkild Strandberg (L)
Budgeten är bra. Den lägger en god grund för att fortsätta den utveckling som nu ses i hela Landskrona. Fokus på skola, trygghet och tillväxt. Vi står inför kärva ekonomiska tider i Sverige och Landskrona, så jag är glad att vi lyckas få till en budget där utvecklingen kan fortsätta.

Stefan Olsson (SD)
Vi är nöjda med vad vi fick igenom i budgeten, av totalt 15 yrkanden fick SD bifall för 8 stycken. I vårt budgetförslag hade vi prioriterat tryggheten, äldreomsorgen och skolan.
Nu blir det fler väktare i staden, möjlighet att införa mobila polisstationer som varit en framgång i andra kommuner. Det blir ingen hyreshöjning på våra särskilda boenden, vilket hade drabbat våra äldres ekonomi.
Vårt krav på en hederssamordnare fick också gehör men bara från Treklövern. Är besviken på S och V som kallar sig feminister men kan inte stå upp för kvinnor som drabbas av hedersvåld och förtryck.
Vi kommer nu också att stärka upp elevhälsan för att motverka den psykiska ohälsan bland våra elever i skolan, där många elever mår dåligt av både mobbing och stress.

Jonas Esbjörnsson (S)
När det gäller besluten i budgeten så kan jag bara beklaga att idrottshallen i Häljarp nu inte är intressant, att Exercisfältets fotbollsanläggning inte bifölls för upprustning. Chansen att Landskrona ska bli Sveriges barnvänligaste stad försvann och satsningarna på att bli Sveriges klimatsmartaste stad kom av sig. Vi socialdemokrater kan bara beklaga det men vi kommer att jobba stenhårt för att fortsätta driva frågorna om klimatsmart stad och barnvänliga staden.

Mikael Fahlcrantz (MP)
I det hela var det bra budgetbeslut. Med de förutsättningar som fanns.

Birgitta Persson (M) har inte svarat på frågan.

 

Vad har du för kommentar gällande debatten?

Torkild Strandberg (L)
Jag är förvånad över att (S) fortsätter sitt nej-sägande. Nu till en väg som förbinder stationen med det nya handelsområdet och Biltema, och att man beklagar att investeringsbudgeten är för stor och sedan utökar den. Någon som förstår logiken? I övrigt en debatt som tydligt visade de olika alternativen för Landskronas utveckling. 

Stefan Olsson (SD)
Själva debatten var spänstig och tuff, precis som det ska vara när olika förslag och ideologier debatteras. Många pålästa ledamöter som visar att vi är överens om att alla vill Landskrona väl, men vi är inte överens om hur vi ska nå dit, det får man respektera.
Samtidigt vill jag hylla Mikael Fahlcrantz (MP), som från talarstolen erkände att Miljöpartiet inte har tagit detta med hedersvåld på allvar för rädslan att bli kallade främlingsfientliga. Detta bad han om ursäkt för i talarstolen, en stor eloge till honom.

Jonas Esbjörnsson (S)
När det gäller debatten kan vi se skillnaderna i Landskrona. M, L, MP och SD tycker att privatiseringen i äldreomsorgen är en god förutsättning för en bättre välfärd. En välfärd som dom anser är ok med vinster. Vi anser att skattebetalarnas pengar i Landskrona ska stanna i välfärden. I stället vill vi satsa på att personalen som jobbar i omsorgen så man har rätt till heltid och att delade turer tas bort. Detta för att personalen ska få tid att prata och sitta ner med dom äldre.
Vi tror på en annan färdriktning för ett rättvist och jämlikt samhälle där välfärden rustas upp och inte nedrustas.

Mikael Fahlcrantz (MP)
Debatten avspeglade de svaga budgetförslag som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade lagt.

Birgitta Persson (M) har inte svarat på frågan.

I och med förra veckans budgetmangling i kommunfullmäktige håller politiken, det vill säga nämnderna, sommarlov. I början av augusti kör allt igång igen.

Läs även:

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser