Ökändafestivalen flyttar närmare Bäckviken

Alexander Redrin ser fram emot årets Ökändafestival trots att de tvingats flytta.
Alexander Redrin ser fram emot årets Ökändafestival trots att de tvingats flytta.

Festivalen Ökända på Ven kommer i år att gå av stapeln den 7-8 juli. De senaste åren har festivalen hållits på fotbollsplanen vid Tycho Braheminnena men i år kommer den att få en annan placering. Annars kommer det mesta att vara sig likt och Alexander Redrin ser fram emot en minst lika mysig festival som tidigare år.

Tanken var att årets Ökända skulle arrangeras på den fotbollsplan som varit festplats de senaste åren. Men så blir nu inte fallet.
– Det beror på en tvist mellan markägaren, det vill säga Statens Fastighetsverk, arrendatorn och den som arrenderar i andra hand, Landskrona stad. De har inte lyckats komma överens och då kom vi i kläm. Men vi har ett minst lika härligt alternativ, lovar Alexander Redrin, ordförande i föreningen Ökända.
– Festivalen hålls på grönområdet längst med Jöns Möllares väg vilket bara är cirka fem minuters promenad från hamnen i Bäckviken. Jag tycker personligen att läget nu är lite finare. Det ligger bland åkrar och inte som tidigare intill en asfaltsväg, säger han.

I år fortsätter föreningen att utveckla konceptet med en jämställd festival genom nytt samarbete med rikstäckande organisationen MÄN för jämställdhet.
– Genom detta samarbetet så blir det bland annat möjligt för Ökända att presentera Ida Östensson från Make Equal och Fatta som årets föreläsare kring ämnet jämställdhet under lördagen. MÄN för jämställdhet kommer även vara representerade på festivalen och ett mål med det är att starta en lokal grupp i Landskrona i år, informerar Alexander Redrin.

Alla bokade akter är nu presenterade på Ökändas hemsida. Affischer kommer också att spridas. Och inte bara i Landskrona och Sverige.
– Vi har etablerat samarbete med danska rederiet Sparshipping som trafikerar mellan Ven och Köpenhamn under sommaren och de kommer hjälpa oss att nå ut till fler danskar som kan vara sugna på att uppleva festival på Ven.

Årets huvudakter är Aurelia Dey & The Vibe, Slag Från Hjärtat, General Knas och Stina Velocette.
– Vi är tokstolta över att kunna presentera Aurelia Dey & The Vibe som vi vet kommer lyfta cirkustältet på lördag kvällen, säger Alexander Redrin och fortsätter.
– Slag Från Hjärtat har varit med på önskelistan länge och inget Ökända utan General Knas. Stina Velocette är en artist som har varit med länge men i olika konstellationer och har verkligen blommat ut som soloartist. Årets upp and coming är Loulou Lamotte som är en helt fantastisk soulartist. Sedan har vi en riktigt grym avslutning planerad på lördagsnatten med Señor Marküsen som är en otrolig multi instrumental artist från Barcelona som gör sin Sverigepremiär på Ökända tillsammans med Berlin-baserade artisten och producenten Anders Hellberg.

Och precis som tidigare år så kommer det att finnas en camping intill festivalsområdet.
– Vi vill hitta den där närheten och känslan av samhörighet som vi haft tidigare år. Detta är i mitt tycke årets skönaste festival, avslutar Alexander Redrin.

Fler artister och mer information hittar du på Ökändas hemsida.

 

Till arkivet