Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.7°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Tyngdlyftning en familjeangelägenhet

Zeina Turkovic, Hanna Brodin, Alvin Broman, Hugo Brodin och Albin Leo är redo för SM på hemmaplan.

Det råder en välkomnande stämning när Landskrona Direkt gästar Landskrona Atletklubbs två träningslokaler i idrottshallen. Det vankas ungdoms-SM på hemmaplan till helgen och humöret och träningsviljan är det inga fel på. Varje kvadratmeter utnyttjas och skivstänger far i höjden.

Annons
 

Under lördag och söndag står Landskrona Atletklubb värd för ungdoms-SM i tyngdlyftning och med fem egna lyftare bland mästerskapsdeltagarna är förväntningarna högt ställda.
– Vi höjer vår förväntningar hela tiden, säger klubbens ordförande Patrik Helgesson och syftar på såväl resultat som själva arrangemanget.

– Jag hoppas och tror på medalj till hela högen, säger han och slår ut med armarna till ungdomarna som står samlade i en halvcirkel runt oss.
– Tillsammans är de bäst. De vann lagserien och har siktat mot SM hela året, säger Patrik Helgesson som också tränar de unga atleterna vid ett par tillfälle i veckan.

Klubben växer hela tiden och styrelsen är förutseende med att ständigt se till att utbilda nya ledare och tränare.
– Så fort möjlighet ges, skickar vi medlemmar på utbildning. Nu ser vi fram emot att flytta till nya lokaler på Puls Arena.

75 lyftare är anmälda till helgens ungdoms-SM i Landskrona.
– Sen brukar det bli något avhopp på grund av sjukdom, säger Patrik Helgesson.
– Alla kommer att få känna sig som vinnare, utlovar Marie Brodin, tränare, lyftare och förälder i LAK.
– Vi kommer att  ge alla tävlande en goodiebag med en fräck tröja och lite annat smått och gott. Så även om man inte tar medalj, så ska man kunna glädjas åt sin prestation och sitt deltagande, poängterar hon vars dotter, 13-åriga Hanna, som ska tävla i 47- kilosklassen räknas som ett guldhopp.
– Jag hoppas kunna ta 40 kilo i ryck och 53 i stöt, säger den glada lilla tösen och Direktens utsände avböjer att känna på stången med 50 kilo på.
Övriga ungdomar från stan vid SM-tävlingarna är Alvin Broman 14, Zeina Turkovic 13, Hugo Brodin 17 och Albin Leo 17.
När Landskrona Direkt frågar runt är svaren detsamma. Samtliga satsar på nya personliga rekord i såväl i stöt som ryck och riktigt imponerad blir man när man får veta hur mycket över sin egen vikt de faktiskt lyfter.

Patrik Helgessons fru Eva finns också med i lokalen. Hon har nyss lämnat sitt uppdrag som ordförande i Svenska Tyngdlyftningsförbundet.
– Jag har egentligen bara ett uppdrag kvar och det är en konferens i Bangkok. Det vore inte sjyst att skicka en ny ordförande dit, säger hon med ett leende.

Utifrån kan tyngdlyftning tyckas vara en machosport.
– Jag är nöjd att vi under min tid nu lyckats få en tjejliga och att vi inte ser oss som en idrott utifrån kön eller ålder. Vi är en idrott för alla, understryker hon och skakar på huvudet när Landskrona Direkt tar upp att hennes ”gubbe” nu tar plats i förbundsstyrelsen.
– Ja. Han är dock bara ledamot, säger hon och skrattar.
– Det är konstigt att han inte tagit lärdom av vad jag sagt till honom. Det är mycket jobb.

Inget är bättre än mammas köttbullar när du ska träna.

Det är gott om ungdomar som tränar denna kväll och samtalet glider från träning till kost och att det idag på gymmen är vanligt med stora burkar med kosttillskott.
– Det kan vara livsfarligt, säger Eva Helgesson med eftertryck.
– Vem vet vad de stoppar i burkarna i fabrikerna i Kina? Inget är bättre än mammas köttbullar när du ska träna.

Sammanhållningen och klubbkänslan
Det var under sommaren 1930 som några arbetslösa men företagsamma män samlades i en kolonistuga på Gråen (!) och bildandet Landskrona Atletklubb. Nu snart 90 år senare frodas klubben och engagerar hela familjer.
– Vi har rent av en pensionärsgrupp som tränar på förmiddagarna. Det händer att jag är med då också, säger Albin Leo. På frågan vad det kan ge honom som ung och lovande atlet, kommer svaret blixtsnabbt.
–  De har redan glömt mer tyngdlyftning än jag har hunnit lära mig, säger han och en ny skrattsalva ekar bland de stånkande lyftarna.

Albin Leo gör sig redo för ett lyft.

Patrik Helgesson tränar några av föreningens yngre medlemmar. Till helgen vankas ungdoms-SM. Tävlingarna börjar klockan 11 både lördag och söndag för den som är nyfiken på att skåda svensk tyngdlyftnings framtid.
Nästa år hoppas jag att vi får arrangera senior-SM under SM-veckan i Landskrona, säger han.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser