
På en presskonferens på stadshuset på tisdagen presenterades Landskrona som Årets Föreningsvänligaste kommun 2016. Utmärkelsen, som kommer att bestå av en gyllene kopp, kommer att delas ut i samband med Landskronagalan den 21 april.
Varje år sedan 2010 utser paraplyorganisationen Sveriges Föreningar årets föreningsvänligaste kommun, en utmärkelse som Landskrona, i konkurrens med 31 andra kommuner, utsågs till för 2016.
– Det är väldigt roligt med detta erkännande. Stadens föreningar är mycket viktiga, dels för stadens positiva utveckling, dels för att föreningarna erbjuder attraktiva och viktiga aktiviteter för landskronaborna. Föreningarna har också en betydande roll i att utveckla ledarskap och demokratiska värderingar, framförallt för barn och unga. Jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med alla stadens föreningar, säger Kjell Thoresson, fritids- och kulturchef i Landskrona stad.
Ivar Scotte sitter med i juryn som utser årets föreningsvänligaste kommun och det var han som släppte nyheten om förstaplatsen.
– Vi utgår från fyra ledord. Självständighet, respekt, goda villkor att verka och delaktighet i strategier. Och redan där såg vi att Landskrona sticker ut. Jag hoppas att hela Landskrona är stolta över detta och att de jobbar ännu hårdare i framtiden, säger Ivar Scotte.
Gunnar Nilsson, ordförande i Landskrona Idrottsföreningars Samorganisation (LISA) är av naturliga skäl uppåt värre.
– Jag är mycket glad att kommunen ansökte. Vi i Landskrona har många som jobbar ideellt och vi värdesätter dessa mycket. Och det gäller hela föreningslivet. Inte bara inom idrotten.
Många inom föreningslivet lyfter fram kommunens nolltaxa för barn- och ungdomsidrotten. Frågan är om nolltaxan hade betydelse när vinnaren skulle utses.
– Nolltaxan är mycket viktig. Den är också viktig att utveckla och inte bara gälla idrottshallar utan även andra lokaler, typ aulor och liknande, säger Ivar Scotte.
Frågan är dock om det finns några garantier att nolltaxan blir kvar när Puls arena och eventuellt en kommande privatägd multiarena ska byggas i Karlslundsområdet.
– För ungdomsverksamheten kommer det inte att bli någon skillnad, säger Kjell Thoresson.
Biträdande kommundirektör Stefan Johansson garderar dock påståendet.
– Det är politiken som bestämmer detta. Men vi har inte fått några intentioner på att nolltaxorna ska omprövas. Nolltaxorna skapar ett mervärde för kommunen, säger han.
Landskrona har knappt några elitföreningar i lagidrotter. Till och med Landskrona BoIS härvar i tredje högsta divisionen nu för tiden.
På vilket sätt kan eller kommer Landskrona stad försöka hjälpa föreningarna till bättre förutsättningar så att man kan nå bättre resultat gällande elitidrotten?
– Vi har ingen specifik elitsatsning. Den måste föreningarna själva står för. Vårt fokus är bredden och barn och unga, säger Kjell Thoresson.
Landskrona IP är inte mycket att stoltsera med i Fotbollssverige idag. Vad händer på den fronten?
– Man får titta på förutsättningarna för hela Karlslundsområdet. Just nu finns inga specifika intentioner på någon ny fotbollsarena. Det är som Kjell Thoresson säger, det primära är ungdomarna. Vi får tillsammans med Serneke och föreningslivet titta på vad vi kan inkludera för att utveckla området, svarar Stefan Johansson.
Det har även talats om att återställa Idrottshallen i ”originallskick”.
– Det finns med 2018 i den långsiktiga budgeten, berättar Kjell Thoresson.
Hur kommer satsningarna i byarna att se ut?
– Under förutsättning att vi får genom de pengar som vi sökt så kommer vi att bygga ett utegym i Häljarp och ett elljusspår i Asmundtorp. Sedan finns det diskussioner om multiarena i Härslöv. Dessutom ska vi bygga klart anläggningen för hinderbanan och skaten i Glumslöv, fortsätter fritidschefen.
Vad gäller för alla hallarna i byarna?
– Där har vi gjort en inventering och håller på att ta fram en utredning. Klart är att det kommer att krävas mer pengar. En del hallar är väldigt slitna.
Några föreningsbidrag för att anställa exempelvis kanslister har inte kommunen. Det finns dock funderingar på andra lösningar.
– Det är svårt för föreningar att hitta kassörer och detta kan vi eventuellt hjälpa till med. Vi är inte riktigt framme ännu men det kan röra sig om projektet ”Enkla jobb”. Skulle det bli av så anställer vi en kassör som jobbar i fyra föreningar, informerar Kjell Thoresson.
– Sedan har vi ett utbildningsbidrag för föreningar som vi önskar att fler utnyttjade.
Vilka sporter kommer att husera i den nybyggda hallen i Borstahusen?
– Volleyboll och badminton vet jag säkert. Men det är många fler som vill dit. Intresset är jättestort.
Vilka satsningar är att vänta inför SM-veckor?
– Vi vet ju inte vilka sporter vi får till Landskrona ännu. SVT bestämmer ganska mycket, säger Kjell Thoresson
– Vi har ett möte i slutet av mars. Efter det vet vi mer, inflikar Gunnar Nilsson.
Planer finns att kombinera SM-veckorna med karnevalen.
– Vi väntar med att spika karnevalshelgen 2018 tills vi vet mer. Det kan finnas en hel del synergivinster på att kombinera de båda arrangemangen, säger Stefan Johansson.
– Karnevalen har ju också alltid varit sammankopplad med föreningslivet och det finns ingen anledning att ändra på detta.
Avslutningsvis svarar Ivar Scotte på hur Landskrona ska kunna ta hem titeln som Sveriges föreningsvänligaste stad även 2017.
– Det har aldrig hänt att samma kommun vunnit två gånger men det är inte omöjligt. Då måste man våga experimentera mer i strukturer. Landskrona har vissa utmaningar och kan man se sammanhanget och hitta lösningar och samverka och samtidigt utmana gamla strukturer så är man en kandidat. Ett bra experiment som Landskrona redan har lyckats med är Cityidrott. Där utmanar man en gammal struktur. Det gäller att tänka nytt.
Motivering
Landskrona stad vill bidra till utveckling och tillväxt av föreningslivet.
Landskrona stad har under året framfört stora framtidssatsningar som främjat alla föreningar och som alla är lika värda. Landskrona arbetar med systematisk uppmuntran och att ge föreningslivet i bred mening goda möjligheter att självständigt utveckla verksamheter i kommunen.