Polis och kommun i möte

Torkild Strandberg på väg in till måndagens kommunfullmäktigemöte.
Torkild Strandberg (L)avvaktar med att föra fram ett tiggeriförbud i Landskrona.
Torkild Strandberg på väg in till måndagens kommunfullmäktigemöte.
Torkild Strandberg lovar att staden ska bistå polisen med vad situationen kräver och förväntar sig samtidigt att polisen tillför de resurser som krävs för att få bukt med den senaste tidens händelser i Landskrona.

Under tisdagsförmiddagen satt polis, samtliga kommunalråd samt diverse tjänstemän i Landskrona stad i möte för att diskutera och se vilka åtgärder man kan göra för att komma tillrätta med den senaste tidens händelser och oroligheter.

– Mötet var föranlett av de händelser vi haft i staden runt nyåret men jag vill inte kalla det för ett krismöte, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).
– Om det finns något gott i allt elände så är det att samtliga händelser är att betrakta som fristående. Det vill säga att det är solitärer. Det var polisen noga med att poängtera, att det är deras uppfattning att så är fallet.

Händelserna, det vill säga bränderna på Karlslundstorget och Anniegården, rånet mot Speakers Corner, raketskjutningarna mot blåljuspersonal och in i skolor samt knivbråken som rubricerats som mordförsök, skakar om Landskrona och gör många otrygga. En vecka som måste slå något slags jäkla rekord.
– Redan igår tog vi beslut om att förstärka Fältgruppens närvaro. Det ska finnas resurser till det. Dessutom utökas väktarbevakningen. Vi har idag också beslut att bistå polisen och ställa upp om när och om de behöver något specifikt.

Torkild Strandberg poängterar att kommunen har höga förväntningar på att polisen nu löser de brott som varit.
– Och att man tillsätter de resurser som situationen kräver.

I fallen med raketskjutningar påminner Torkild Strandberg åter om föräldraansvaret.
– Vi har ett förbud mot raketer och smällare, det gäller året runt, bortsett från några enstaka timmar på nyårsnatten. Förbudet måste upprätthållas och föräldrar måste ta sitt ansvar, säger han.
– Jag kan inte för mitt liv begripa mig på fenomenet med att skjuta mot skolor. Här ska man få sin utbildning.  Raketskjutningarna bland minderåriga är en uppgift för föräldrar och polisen att få stopp på.

Frågan är då om Landskronaborna kan vi räkna med ett lokalt totalförbud mot fyrverkerier inklusive försäljning till nästa nyår.
– Vi tittar på det. Vi är nästan där redan. Om vi kan göra inskränkningar i försäljningen vet jag inte om vi har befogenheter till. Vi ser över även det, utlovar Torkild Strandberg avslutningsvis.

Till arkivet