Cyanid i grundvattnet på varvsudden

Halterna av cyanid på varvsudden i Landskrona är alarmerande höga.
Halterna av cyanid på varvsudden i Landskrona är alarmerande höga.
Halterna av cyanid på varvsudden i Landskrona är alarmerande höga.
Halterna av cyanid på varvsudden i Landskrona är alarmerande höga. Flygfoto: eniro.se

Sedan länge har det funnits spår av cyanidutsläpp på varvsudden i Landskrona. Provtagningar har visat att halterna av cyanid i Landskrona hamn är höga. Nu står det även klart att det finns cyanid i grundvattnet i området, så högt som 300 gånger över de rekommenderade värdena. Detta upptäcktes i samband med att företaget EWP grävde ett schakt på sitt område tidigare i år.

– Det var när vi grävde tre till fyra meter ner i golvet som vi fick upp grundvatten i lokalen och vattnet såg väldigt smutsigt ut, berättar Thomas Abrahamsson, vd på EWP till SVT Nyheter Helsingborg.
Prover visade att vattnet innehöll stora mängder cyanid.
– Vi blev ju förfärade att det var cyanid. Det är ju ett av de farligaste ämnena i världen och livsfarligt att få i sig. Så det är klart, vi blev skärrade, säger vd:n.

Misstankarna har sedan tidigare riktats mot företaget Befesa Scandust som ligger på varvsudden jämte EWP. Landskrona Direkt har talat med företagets vd Fredrik Trydegård men han är fåordig.
– Detta är frågor som jag måste diskutera med informationsavdelningen på vårt huvudkontor i Tyskland innan jag svarar på dom. Därför skulle jag vilja att ni lägger dom i ett mejl till mig, säger han.

Landskrona stads chef på miljöförvaltningen är Jörgen Hanak. Enligt honom så sköts all kontakt med Scandust genom Länsstyrelsen och därför kan han inte säga hur företaget ställer sig till påståendet att cyaniden kommer från dom.
– Vi har inte själv varit i kontakt med Scandust på länge. Det är Länsstyrelsen som sköter allt.

Jörgen Hanak säger dock att allmänheten inte behöver vara orolig för att cyaniden ska hamna i kranarna hemma eller vara rädda för att äta fisk som är fångad i hamnen.
– Inte mer än att man inte ska äta för mycket fisk, exempelvis från Östersjön. Cyanidet försvinner snabbt. Det är värre med tungmetaller och andra ämnen, säger han.

Att det är Scandust som står bakom cyanidutsläppen råder det ingen tvekan om enligt Jörgen Hanak.
– Det är bara dom som, så vitt vi vet, har cyanid i sin hantering, säger miljöchefen.

Landskrona Direkt har försökt nå Margareta Svenning, miljöjurist på länsstyrelsen, utan att tyckas. Till SVT Nyheter Helsingborg säger hon att föroreningen måste kartläggas för att förhindra att det giftiga ämnet sprids vidare.
– Vi kan konstatera att det här är mycket otillfredsställande och vi kommer att jobba på så fort vi kan, säger hon.

En som är riktigt trött på utsläpp i allmänhet och cyanidutsläpp i synnerhet är miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP).
– Sedan Scandust etablerade sig här så har det varit problem från dag ett. Det är sorgligt att de inte vill ta sitt ansvar, säger Lilian Håkansson.

Läs även: Befesa Scandusts vd förnekar cyanidutsläpp

Till arkivet