Annons

På med dansskorna – det är karneval

Karnevalsledningen, det vill säga Niclas Lundblad, Lena Bergkvist och Dennis Westerberg tar en sväng om i Slottsparken. Här kommer det att kunna dansas till tango, linedance, dansband och reggae.

Karnevalsledningen, det vill säga Niclas Lundblad, Lena Bergkvist och Dennis Westerberg tar en sväng om i Slottsparken. Här kommer det att kunna dansas till tango, linedance, dansband och reggae.

Förberedelserna inför årets karneval är i full gång. Ett flertal tält har slagits upp och staket och elskåp är utplacerade. Imorgon onsdag stängs gatorna av i centrum och på torsdag rullar allt igång. Landskrona Direkt har träffat Lena Bergkvist, Dennis Westerberg och Niclas Lundblad vilka ansvarar för att festivalen blir genomförd.
– Vi är i fas. Vi har faktiskt aldrig varit så väl förberedda som vi är idag, säger Dennis Westerberg.

Annons
 

Mycket kommer att vara sig likt i årets karneval. Knallar kommer att kanta Eriksgatan och Storgatan och tivolit kommer att vara på plats när allt startar på torsdag.
En nyhet är att det blir mycket elektroniska tongångar vid konsthallen.
– Det har länge varit ett ganska stort tryck på att vi ska ha elektronisk musik och i år blir det alltså av, säger Niclas Lundblad.
– Det är ett par DJ-kollektiv som kommer att ansvara för scenen från klockan 18 och framåt.

På dagarna kommer det dock att, precis som tidigare gå lugnt till vid konsthallen.
– Det blir slow motion då. Dessutom kommer vi att satsa på bra mat och dryck där. Det roliga är att Landskronas tre bryggerier kommer att ha personal i baren och de kan allt om öl.

Även vid Actionområdet vid Halvmånen kommer nyheter.
– Vi kommer att ha BMX-uppvisning på fredagen och lördagen. Och de som gillar fart och fläkt ska kolla in detta. Det är europaeliten på BMX som kommer, lovar Niclas Lundblad.

Han engagerar sig ofta i integrationsfrågor och har nu passat på att dra ett strå till stacken för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn.
– Jag har organiserat tio härliga killar som ska vara karnevalshjälpare. De utför ett volontärsarbete och de är i eld och lågor. När de kom första dagen så började jag prata engelska med dom men då skällde dom på mig och sa att jag skulle snacka svenska, säger Niclas Lundblad och skrattar år minnet.

Årets område har krympts. Förra året användes exempelvis den stora scenen i Teaterparken som byggdes för att bli stadens huvudscen. Några uppträdanden härifrån kommer det dock inte att bli.
– Vi fick känslan av att området var för utdraget förra året. Sträckan mellan Halvmånen och Teaterparken var helt enkelt för lång. Därför beslöt vi att hoppa över Teaterparken i år. Ska man ha något där som är riktigt lyckat så ska det locka storpublik, som Hasse Andersson förra året, säger Dennis Westerberg.

Dennis Westerberg försöker också svara på frågan varför det inte finns mer folkmusik, såväl svensk som från länder som speglar befolkningen i Landskrona.
– Det är en mycket komplex fråga, säger han och förklarar.
– Vi har haft musik från andra länder tidigare. Men många Landskronabor är då själv i sina hemländer. Sedan gäller det att ha ekonomin under kontroll och det är inte det enklaste, säger Dennis Westerberg och fortsätter.
– Samtidigt som kommunen, vilka betalar hälften av festen, har som krav att det inte bara ska vara musik för en bred publik, utan även lite smalare musik, så har sponsorer och krögare krav på att fylla tälten och Rådhustorget så mycket som möjligt.

En tråkig utveckling som uppmärksammats mycket i sommar är att kvinnor och tjejer blivit utsatta för sexuella trakasserier på musikfester. Detta är något som de ansvariga för Karnevalen haft uppe på agendan.
–  Vi har talat om detta med all personal. Vi kommer också att tala med alla artister att hålla ögonen öppna och sluta spela om de skulle se något. Vi har även haft möten med polisen och dessa har en lista av åtgärder om något skulle inträffa. Tillsammans med kommunens fält- och fritidsgrupp kan de erbjuda allt från psykologhjälp till skjuts hem för eventuellt utsatta, säger Lena Bergkvist.

Olof Svensson på Slottscaféet är en av flera krögare som samarbetar med Karnevalen och han kommer sannerligen att ha bråda dagar. På torsdagen blir det en hel del blues på scen i Slottsparken och på fredagen är dansbandet Barbados det stora dragplåstret. Men frågan är om inte Svenska Akademien MashUp på lördagskvällen kommer att locka flest.
– Det är svårt att svara på. Men jag kommer att ha att göra alla dagar, säger Olof Svensson.
– Om jag ställer mig i ett av tälten och säljer öl så kanske jag ser lite av musiken men jag har ju ansvaret för hela området så det lär inte bli många stunder jag står still, säger han.

Krögaren ska dock försöka att ta en timme eller två fritt för att besöka resten av Karnevalen.
– Det har jag försökt göra tidigare år utan att lyckas. Men i år hoppas jag att jag hinner gå en liten runda samt åka någon karusell med min dotter, avslutar han.

Slottscaféets krögare Olof Svensson ser fram emot några hektiska karnevalsdagar.

Slottscaféets krögare Olof Svensson ser fram emot några hektiska karnevalsdagar.

Lena Bergkvist och Dennis Westerberg styr mot en ny karneval.

Lena Bergkvist och Dennis Westerberg styr mot en ny karneval.

På karnevalens hemsida hittar du program och all annan information om festen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser