Glaskonstens Messi i Borstahusen

Bertil Vallien trivs med att vara tillbaka i Borstahusen. - Vilken härlig utställningslokal och vilka entusiastiska ideella krafter det finns i konstföreningen här, berömmer den världskände glaskonstnären.
Bertil Vallien trivs med att vara tillbaka i Borstahusen. - Vilken härlig utställningslokal och vilka entusiastiska ideella krafter det finns i konstföreningen här, berömmer den världskände glaskonstnären.
Bertil Vallien trivs med att vara tillbaka i Borstahusen. - Vilken härlig utställningslokal och vilka entusiastiska ideella krafter det finns i konstföreningen här, berömmer den världskände glaskonstnären.
Bertil Vallien trivs med att vara tillbaka i Borstahusen.
– Vilken härlig utställningslokal och vilka entusiastiska ideella krafter det finns i konstföreningen här, säger den världskände glaskonstnären och ser sannerligen ut att trivas.

Pumphusets och Borstahusens konstförenings jubileumsår rullar vidare. Från och med lördag kan man skåda konst i världsklass av Bertil Vallien i det sundsnära huset. 

Det är inte första gången Bertil Vallien ställer ut i Borstahusen. Redan under 70-talet visade  han sina alster på Galleri Malen tillsammans med hustrun Ulrica Hydman Vallien.

2005 när Pumphuset var under uppbyggnad hade Bertil Vallien en stor utställning i ”akvariet” som han då kallade Landskrona konsthall och i samband med den gjordes ett besök på byggarbetsplatsen i Borstahusen.
– Redan då bestämde jag mig för att här vill jag ställa ut, säger den världsberömde glaskonstnären, elva år senare.
– Är det verkligen så längesedan jag ställde ut i Landskrona senast?

Nja. Han hade faktiskt ett par antagna teckningar på teckningstriennalen, Svart på Vitt 2013.
– De var synd att jag inte hann med att få till något till i år, säger han som tycks ha järnkoll på vad som visas i Landskrona för tillfället.

Nyheten med den beundransvärda utställningen på Pumphuset är kombinationen glaskonst och kolteckningar.
– Det är första gången jag gör något sådant, säger 78-åringen som valt att kalla sin utställning Anod och sannerligen är han lika positivt laddad som elektroden.

Anekdoterna avlöser varandra, liksom ingående berättelser om tekniken att sandgjuta glas.
– Den uppfann jag, säger han och tillstår att läromästare Erik Höglund nog var lite avundsjuk på honom för det.

Svart det nya blåa
Bertil Vallien har varit banbrytande med sin originella stil där skulpturerna i sandgjutet glas, ofta fått formen av huvuden och båtar. Nytt på sistone är landskap och en helt ny färg. Svart.
– Det svarta tar bort allt som man pratar om som det viktigast med glaset, nämligen dess transparens. Det gav mig en rolig utveckling, säger konstnären och förklarar att det hela tillkom av ett misstag.
– Vi skulle göra blått glas. I vanliga fall använder jag då 18 gram koboltoxid men vi skulle göra en viktig gjutning och ökade på med två gram.  Formarna var klara och vi började gjuta. Då såg det för jävligt ut. Vad skulle vi göra? Ugnarna var uppe i temperatur. Allt var färdigt för gjutning. Vi göt 20 stycken och ut kom svart glas. Då hade min assistent läst fel och skyllde på min usla handstil och istället lagt till 2000 gram. 2 kilo koboltoxid! Det var halva förrådet, berättar han.
Misstaget blev dock en succé. Efter rengöring var det svarta glaset ”fan så bra”.

Glasen visades senare på Heller Gallery i New York under namnet ”Black”.
– Jag ville kalla utställningen ”Desert Snow” som en anspelning till Desert Storm men det gick inte för sig. De flesta glassamlare i USA är nämligen republikaner.

På tal om USA så träffade du stenrik Armenier i Chicago som ville ha sin aska ingjuten i en båt.
Hur har det blivit med den historien?

– Han lever fortfarande.

Bertil gör det värsta och största du kan.
Gör en one million dollar boat

Just nu har Bertil Vallien ett minst sagt stort projekt på gång.
– Tyvärr går det under namnet ” The One Million Dollar Boat”. Det är en stor grej jag gör för en utställning i Chicago i november. Det är en stor skulptur som heter ”Passage”. Galleristen sa till mig, ”Bertil gör det värsta och största du kan. Vi ska slå världen med häpnad. Gör en one million dollar boat”, berättar Bertil Vallien.
– Det är sällan man får en sådan beställning, säger han och skrattar.
– Passage är fyra meter lång och två meter hög. Det är den största grej jag någonsin gjort och i helgen som gick så göt vi den, berättar han som nu har en spännande månad framför sig.
– Nu återstår och se om den höll. Först ska den svalna.

Vad fyllde du den med?
Trots storleken så är jag en minimalist. Jag är en berättare. Det handlar om den sovande flickan men som nu fått en syster, säger han och berättar en historia han läste som barn om när arkeologer kom in i en orörd kammare i en av pyramiderna.
Hon finns med i båten och sen är det en tidsresa.  Fören på båten är helt klar och ju längre bak man kommer i formen så blir det fragment från historien och ur livet.

Avslutningsvis, så var det, det här med rubriken. När landets folkkäraste konstnärinna, tillika Bertils fru, Ulrica Hydman Vallien, 2007 var sommarens stora dragplåster på Pumphusets konsthall så skrev Landskrona Direkt att hon var ”konstlandslagets Zlatan”. Frågan är då om Bertil ser sig som glaskonstens Mick Jagger?
– Jag får vara Messi, säger han och spricker upp i ett stort leende.

Det lär bli trångt i Pumphusets konsthall under lördagens vernissage. Invigningen sker klockan 13 och då lär Bertil Vallien berätta nya historier om sitt konstnärskap och utställningen. Utställningen pågår 21/5 – 10/7 2016.

Pumphusets Konsthall är öppen: tisdag-fredag 12.00-17.00 och lördag-söndag 13.00-16.00.

 

Som av en händelse infaller Karolina-dagen, dan innan Bertil Valliens utställning på Pumphuset. Historien om Karolina som råkade ut för en olycka som ung, vad vet vi väl inte riktigt, och därefter sov i 33 år och som vaknade först när hon var 46 år och som då bara mindes ett mörker samt blå män, har påverkat Bertil Vallien.
Som av en händelse infaller Karolinadagen, dan innan Bertil Valliens vernissage på Pumphuset. Historien om Karolina som råkade ut för en olycka som ung, vad vet vi väl inte riktigt, och därefter sov i 33 år och som vaknade först när hon var 46 år och som då bara mindes ett mörker samt blå män, har påverkat Bertil Vallien.
Landskap och svartglas är nyheter i Bertil Valliens konstnärskap.
Landskap och svart glas är nyheter i Bertil Valliens konstnärskap.
Att lyssna till Bertil Valliens anekdoter är en fröjd.
Att lyssna till Bertil Valliens anekdoter är en fröjd.

 

Läs mer om Bertils utställning i Landskrona konsthall 2005
Glaskonst i världsklass

Till arkivet