Annons

Glaskonst i världsklass

Bertil Vallien framför läromästarens Erik Höglunds konstverk i Landskrona Konsthall. Fram till och med den 16 oktober finns nu också Valliens glaskonst att beskåda i hallen. Foto: Håkan Karlsson.

Bertil Vallien framför läromästaren Erik Höglunds konstverk i Landskrona Konsthall.
Fram till och med den 16 oktober finns hans glaskonst att beskåda i hallen. Foto: Håkan Karlsson.

Det känns stort att vandra runt i Landskrona Konsthall med Bertil Vallien. Sveriges ypperligaste och därmed också en av världens mest berömda glaskonstnär ställer just nu ut i hallen. Vi stannar upp framför Erik Höglunds glasvägg.
– Jag var assistent åt Erik på 60-talet, berättar Bertil Vallien och Landskrona Direkts redaktion får en historielektion från tiden då formgivaren tog anställning på Åfors 1963.
Bertil Vallien hade ett par år tidigare gått ut konstfack och närde en dröm att kunna kombinera det strikta i att designa funktionellt och prisbilligt vardagsglas med ett friare skapande som konstnär.

Annons
 

– Det var en tid då smäckra Venetianska bägare med påklipp var idealet. Jag ville testa gränser och forma något nytt. Det var då jag började experimentera med att hälla glasmassan på våt sand. Jag uppfann sandgjutning, berättar glaskonstnären. En teknik han sedan blivit trogen och som många glaskonstnärer tagit efter.
– Jag gillar den ruffa ytan som sandgjutningen avger, det blir som ett skinn som omsluter glaset. Det händer att jag håller kurser i hur man gör. Det enda jag inte tycker om är när man skapar rena kopior på mina saker.

Bertil Valliens utställningar vandrar jorden runt, detta till trots så är utställningen i Landskrona unik.
– I vanliga fall ställer man ut på ett galleri och då är ofta förutsättningarna givna – vita väggar. Här var det som att komma in i ett akvarium. Först var jag nästan förskräckt. Men nu gillar jag att ljuset är i ständig förändring. Jag var här när det var mörkt ute och det blir som en annan utställning, berättar Bertil Vallien och Birthe Wibrand, konstintendent på Konsthallen inflikar att man undersöker möjligheten att även ha kvällsvisningar.

– Man kan säga att utställningen är retrospektiv och tar sin början 1983 med båtarna, säger Beril Vallien och slår ut med handen framför “Destination Unknown”. Glasbåtar har kommit att bli något av hans signum.
– Jag har gjort tre stycken som håller fyra meter varav den ena köptes av Bill Gates, berättar han.
– Båten som symbol passar oss skandinaver. Vi är präglade av båtar. Här finns förflyttning och avskildhet – små samhällen i sig själva.

Bertil som ofta ställer ut i USA berättar en anekdot om när han blev bjuden på restaurang av en stenrik Armenier i Chicago.
– Han vill att vi ska skriva ett kontrakt på att jag ska göra en båt där hans aska ska finnas ingjuten. Det är naturligtvis inte det lättaste. Bor man som jag i Småland med ständiga elavbrott kan man aldrig garantera att glasmassan blir det man önskar. Risken att det bara blir bitar eller en stor klump finns och hans idé ger ingen andra chans. Vi får se om det går att lösa, säger han och skrattar.
– Dessutom klämde hans fru ur sig efter att ha suttit knäpptyst under hela middagen att hon banne mig också ville ha en egen båt.

Vi vandrar runt i hallen och Bertil Vallien som är en god berättare fyller oss med anekdoter.
– Jag finner ofta inspiration i litteratur och historier, säger han och berättar den smått otrolig historien om Karolina.
– Hon råkade ut för en olycka som ung, vad vet vi väl inte riktigt. Därefter sov hon i 33 år och vaknade först när hon var 46 år. Hon sade sig bara minnas ett mörker samt blå män.
Ur denna historia har Bertil skapat många ansikten varav ett flertal finns att beskåda på utställningen som sammanlagt innehåller ett 40-tal objekt.

Bertil Valliens Glaskonst hade vernissage i lördags och utställningen i Landskrona Konsthall pågår fram till den 16 oktober. Tider som gäller är tisdagar 12-17, onsdag – söndag 13-17.

En kommentar till "Glaskonst i världsklass"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Glaskonstens Messi i Borstahusen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser