Granets brukare flyttas till Västra Fäladen

Bo Schwartz och Kent Alexandersson är två av knappt 20 brukare som bor på Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan 15. Alla är dock lika besvikna över att politikerna i individ- och familjenämnden tagit beslut om en flytt utan att prata med dom. – De kunde väl informerat om att de hade planer på att besluta om en permanent flytt. Att sedan demokratins spelregler gör att beslutet fattas är en sak. Men känslan av att de inte bryr sig ett dugg om vad vi tycker är uppenbar, säger Kent Alexandersson.
Bo Schwartz och Kent Alexandersson är två av knappt 20 brukare som bor på Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan 15. Alla är dock lika besvikna över att politikerna i individ- och familjenämnden tagit beslut om en flytt utan att prata med dom. – De kunde väl informerat om att de hade planer på att besluta om en permanent flytt. Att sedan demokratins spelregler gör att beslutet fattas är en sak. Men känslan av att de inte bryr sig ett dugg om vad vi tycker är uppenbar, säger Kent Alexandersson.
Bo Schwartz och Kent Alexandersson är två av knappt 20 brukare som bor på Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan 15. Alla är dock lika besvikna över att politikerna i individ- och familjenämnden tagit beslut om en flytt utan att prata med dom. – De kunde väl informerat om att de hade planer på att besluta om en permanent flytt. Att sedan demokratins spelregler gör att beslutet fattas är en sak. Men känslan av att de inte bryr sig ett dugg om vad vi tycker är uppenbar, säger Kent Alexandersson.
Bo Schwartz och Kent Alexandersson är två av knappt 20 brukare som bor på Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan 15. Alla är dock lika besvikna över att politikerna i individ- och familjenämnden tagit beslut om en flytt utan att prata med dom.
– De kunde väl informerat om att de hade planer på att besluta om en permanent flytt. Att sedan demokratins spelregler gör att beslutet fattas är en sak. Men känslan av att de inte bryr sig ett dugg om vad vi tycker är uppenbar, säger Kent Alexandersson.

På onsdagen sammanträdde stadens individ- och familjenämnd och en punkt på dagordningen var renoveringen av Granets sociala rehabiliteringsboende på Artillerigatan 15. Tidigare har det beslutats att brukarna ska bo i ett annat boende medan renoveringen skulle pågå men nu har nytt beslut tagits och verksamheten flyttar ut till Fäladsgården på Västra Fäladen permanent. Då, för ett år sedan togs beslutet utan att de boende fick någon talan, och denna gång var det samma visa. Besvikelsen är stor bland de boende.

På dagen för ett år sedan skrev vi om att verksamheten på Granet skulle flytta ut till Koppargården. När det sedan blev känt att beslutet tagits över huvudena på personal och brukare samt att det planerades för ett eventuellt hem för ensamkommande flyktingbarn på Artillerigatan 15, så gjorde Sverigedemokraterna en kovändning och ställde sig på Socialdemokraternas sida, det vill säga att de 18-19 brukarna skulle få flytta tillbaka när fastigheten på Artillerigatan var renoverad.

När individ- och familjenämnden sammanträdde på onsdagskvällen hade dock Sverigedemokraterna ändrat sig igen. De kom med ett eget yrkande som gick ut på att den tilltänkta tillfälliga flytten till Fäladsgården, vilket var alternativet sedan fastigheten på Koppargården används till annat idag, skulle bli permanent. Detta förslag röstade treklövern på och därmed var beslutet fattat.
– Det blev ett väldigt konstigt möte, säger Bodil Möller (M), ordförande i nämnden.
– Jag var helt inställd på att socialdemokraternas och sverigedemokraternas förslag skulle klubbas genom. Därför blev jag väldigt förvånad när de kom med sitt förslag. Vi beslöt oss för att ajournera mötet och då tog vi beslutet att bifalla sverigedemokraternas yrkande.

Besvikelsen hos socialdemokraterna var naturligtvis stor efter beslutet men de som tar det hårdast är de brukarna på Granet.
– Vi bor ju här. Vi trivs här och vi har nära till allt från affärer till försäkringskassa och socialförvaltning, säger Kent Alexandersson som bott på Granet i fyra år.
– Men mest besviken är jag på att politikerna än en gång tar beslut utan att fråga oss. Det var sverigedemokraterna som såg till att tända ett ljus av hopp förra året men nu har dom blåst ut det.

Hans granne Bo Schwartz som bott på Granet drygt två år är också upprörd.
– Det handlar bara om pengar. De ser inte på människan. Det är skillnad på folk och folk, säger han och är uppriktigt ledsen.

Enligt Bodil Möller så var det när sverigedemokraterna fick reda på att det skulle bli en hyreshöjning på cirka 900 000 kronor per år som de gjorde en kovändning.
– När de väl såg kostnaden så ändrade de ståndpunkt igen, säger hon.

Höjningen av hyran är stor enligt Per-Olof Karlsson, avdelningschef för ekonomi och service på individ- och familjeförvaltningen.
– Renoveringen av fastigheten skulle kosta ägaren, det vill säga Landskronahem, cirkla 15 miljoner kronor. Detta skulle rendera en hyreshöjning på 70-80 procent, säger han.

Cecilia Mattsson som arbetar på Granet drar dock en suck när hon hör att anledningar till beslutet är pengar.
– Jag har jobbat här i över sju år och det har inte investerats många kronor. Det var slitet redan när jag började. Så dom pengarna har kommunen redan sparat in, säger hon.

När det blir aktuellt för en flytt kan ingen svara direkt på men det kan gå fort.
– De äldre som idag bor på Fäladsgården ska flytta in i nybyggda  Västerpark. Deras flytt börjar den 1 april och håller på ett par veckor. Sedan ska vi syna de tomma lokalerna på Fäladsgården och se vad som behövs göras och när allt där är klart så kan brukarna från Granet flytta in, säger Per-Olof Karlsson.

Vad som kommer att hända med fastigheten på Artillerigatan 15 vet inte Per-Olof Karlsson.
– Det är Landskronahems fastighet och vad de gör när vi lämnat vet jag inte.

Läs även:

Till arkivet