Båttjuvar greps på bar gärning

För andra natten i rad var båttjuvar i farten i Lustbåtshamnen. I natt greps två av dessa.
För andra natten i rad var båttjuvar i farten i Lustbåtshamnen. I natt greps två av dessa.
För andra natten i rad var båttjuvar i farten i Lustbåtshamnen. I natt greps två av dessa.
För andra natten i rad var båttjuvar i farten i Lustbåtshamnen. I natt greps två av dessa.

Igår skrev vi om att räddningstjänsten var ute i vattnet utanför vattentornet och drog in tre motorbåtar som någon lämnat vind för våg. Och idag kan detta mysterium vara på väg att lösas. Natten till torsdagen greps nämligen två män på bar gärning då de försökte stjäla en båt i Lustbåtshamnen. En väktare upptäckte dock stöldförsöket och lyckades hålla tjuvarna kvar i båten till polisen kom.
– Han gjorde en hjälteinsats och borde ha medalj, säger Peter Malmberg, ordförande i Landskrona Segelsällskap vilka sköter om småbåtshamnen.
– På något vis lyckades han hindra tjuvarna från att komma i land och därför kan vi nu kanske lösa fler brott. Även om vi inte ska springa några händelser i förväg eller sätta käppar i hjulen för polisens arbete så är det väl inte långsökt att tänka att det var dessa som låg bakom stölden härom natten också.

En tredje tjuv som befann sig på land lyckades dock smita och trots en stor sökinsats lyckades polisen inte få fatt i honom.

Peter Malmberg misstänker att båtarna skulle stjälas för att motorerna skulle skruvas av.
– Priset på båtar är lågt idag. Men du kan ösa in en massa motorer i en skåpbil och köra till Polen och sälja dom där. Det är mina funderingar.

På polisen misstänker man att det rör sig om organiserade stölder.
– Båtstölder är ganska vanliga i nuläget. Framför allt så är det mycket utrustnings som stjäls. Och det ligger nära till hands att det rör sig om internationella ligor. De båda som greps i Landskrona är från Rumänien och nu återstår att se vad förhören med de båda ger, säger Eva-Lotta Hermansson, kommunikatör på polisen i Helsingborg.

I övrigt har småbåtshamnen varit förskonad från den värsta typen av brott.
– Förra året försökte någon stjäla en motor men även då dök väktare upp. Gärningsmannen hann den gången smita men motorn räddades. Annars har det mest rört sig om bensinstölder i det mindre formatet, säger ordföranden som inte vill se inhägnader och annat runt den lilla hamnen.
– Charmen med vår hamn är att den är öppen. Här ska barnen kunna springa och man ska kunna sitta på trappan och njuta i solen utan att ha något stort staket framför sig. Vad som eventuellt kan bli aktuellt är att vi skaffa bättre belysning som styrs av sensorer på nätterna. En annan viktig part är våra grannar som bor på Nyhamn. De har flera gånger förhindrat brott, bland annat inbrott i vårt klubbhus, genom att ringa polisen då de sett något misstänksamt.

Till arkivet