Polisen lade ner utredning utan att kolla övervakningsfilm


Här är beslutet som krögaren Jonas Westerberg reagerar mot.
– Uppenbarligen föreligger det inga förutsättningar för att styrka brott trots att vi har tjuvarna på film, säger Jonas Westerberg.

Måttet är rågat för krögaren Jonas Westerberg som är delägare i restaurangen på Erikstorps Kungsgård. Efter ett flertal inbrott de senaste åren så har han fått nog då polisen, enligt honom, inte gör sitt jobb. Droppen som fick bägaren att rinna över var resultatet efter ett inbrott natten mot den 2 oktober.
– Jag fick avslag på min anmälan och i beslutet stod att ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, säger Jonas Westerberg.
– I samma kuvert som avslaget kom låg även en kopia på min anmälan. Och i anmälan står det klart och tydligt att vi har de båda inbrottstjuvarna på film. Men polisen har inte bemödat sig med att titta på filmen. Istället slog de fast att det inte gick att utreda, säger krögaren.

Först ska tjuvarna ha försökt ta sig in genom att bryta upp entrédörren utan att lyckas. Därefter bröt de istället upp ett fönster till köket och tog sig in. Väl där kom de dock inte längre och det var då larmet gick.
– Jag fick ett samtal från vaktbolaget som sa att vi hade inbrott. Jag körde dit direkt och ringde polisen.

Det hörs att han är uppgiven och det har sin förklaring.
– Ärligt talat så vet jag inte vad dom sysslar med. En gång när vi hade ett annat inbrott på ett café som jag drev tidigare så försökte tjuvarna bryta upp vår kassa. De lyckades dock inte. Jag frågade polisen om de inte skulle ta fingeravtryck på kassaapparaten men fick en fråga till svar. Han undrade om jag trodde att det rörde sig om en Palmeutredning.

En gång gjorde dock polisen sitt jobb och det gav resultat.
– Vid ett tidigare inbrott kollade dom genom vår övervakningsfilm och lyckades då gripa inbrottstjuvarna. Ett år i fängelse blev det. Nu händer inget.

Faktum är att en av Jonas Westerbergs rörelser så sent som natten till tisdagen utsattes för inbrottsförsök, denna gång vid campingen jämte Erikstorp.
– De hade försökt bryta upp dörren men de kom aldrig in, säger Jonas Westerberg som inte anmält det inträffade.
– Det är ju inte lönt. Fanns det inget att göra när de tog sig in och hamnade på film så lär det ju knappast hända ett dugg nu. Det var därför jag la upp allt på Facebook.

Landskrona Direkt har, utan att lyckas, försökt att nå den polisinspektör som avslog Jonas Westerbergs anmälan.


Det var genom ett köksfönster som tjuvarna tog sig in. Längre kom dom dock inte.
Till arkivet