Annons

Dramatisk ökning av inbrott i kolonistugor

En tråkig syn som flera kolonister mötts av på sistone.

En tråkig syn som flera kolonister mötts av på sistone.

Den senaste tiden har antalet inbrott i kolonistugor ökat dramatiskt. Från den 1 augusti fram till dags dato har 28 inbrott anmälts till polisen. Under motsvarande period 2014 skedde bara ett inbrott.
– Det är svårt att svara på vad det kan bero på, säger Roland Friberg, förundersökningsledare på polisen i Landskrona.

Annons
 

Cirka hälften av inbrotten har ägt rum i Kopparhögarnas koloniområden. Och även S:t Olofs vång är mycket utsatt. Den senaste tiden har dock anmälningar från Citadellområdet kommit in. Att det skulle röra sig om några ligor som åker runt tror inte Roland Friberg.
– Utan att veta så tror jag de flesta inbrott utförs av lokala förmågor, säger han och förklarar.
– Det beror bland annat på det som stjäls. Det vanligaste som tjuvarna tar med sig är alkohol. Naturligtvis tar de med sig andra prylar när de väl är inne men just sprit, vin och öl verkar vara målet för de flesta.

Några gripanden har inte ägt rum ännu men Roland Friberg hoppas att man snart ska kunna ta in folk till förhör.
– Vi har inte lyckats ta någon på bar gärning. Men det har hänt att en del lämnat spår i form av dna efter sig. Det kan röra sig om någon fimpe eller någon som druckit ur ett glas. Även någon enstaka bloddroppe har vi hittat. Det gäller nu bara att koppla ihop spåren med personer.

Även kolonibränderna har ökat dramatiskt i år. Enligt Janos Sari, brandmästare på Räddningstjänsten i Landskrona, har tretton kolonibränder ägt rum i år. Under hela 2014 brann fyra kolonier.
– Här hade vi en gripen tidigt i våras men bevisen räckte inte, konstaterar Roland Friberg.

Det är alltså hårda tider för koloniägarna i Landskrona idag. Och som att inte den laglösa delen av befolkningen ställer till det så kommer nu alla kolonier som är vädra 50 000 kronor eller mer att taxeras.
– Det rör sig om en allmän fastighetstaxering som gäller även för kolonier, säger Per Husberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Att man inte får lov att bosätta sig i en koloni som står på ofri grund har ingen betydelse enligt Per Husberg.
– Eftersom en koloni är inredd som en bostad så räknas den som en sådan.

…och sedan ska ju även kommunen höja arrendena och tjäna pengar på kolonisterna.

Läs även: Kraftig ökning av koloniarrendet på Citadellet

Denna syn mötte en koloniägare på Larvi tidigare i somras. Inbrottet skedde mellan klockan 12.00 och 12.30 på dagen då kolonisten var inne hos en granne på besök.

Denna syn mötte en koloniägare på Larvi tidigare i somras. Inbrottet skedde mellan klockan 12.00 och 12.30 på dagen då kolonisten var inne hos en granne på besök.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser